Jan Verheyen stelt 'Het vonnis' voor in Montreal

Print

Jan Verheyen stelt 'Het vonnis' voor in Montreal

De nieuwe film van Jan Verheyen (foto boven), Het vonnis, is gisterenavond in wereldpremière gegaan op het filmfestival van Montreal. De regisseur klinkt opgelucht: “Er was een gedeeltelijke staande ovatie.”

Het vonnis heeft in de grootste Franstalige stad na Parijs de eer om de competitie te openen en Jan Verheyen is de sfeer in de schitterende cinema Imperial (819 zitplaatsen) samen met zijn acteurs Koen De Bouw (foto onder) en Jappe Claes gaan opsnuiven. “Als mijn vorige films naar festivals gingen, waren ze in België al vertoond en had ik een referentiekader: je wist ongeveer wat je van reacties kon verwachten. Dat was er nu niet en dat is een sprong in het duister.”

Geen cultuurkloof

Een Vlaamse film voor een Franstalig Canadees publiek is uiteraard anders dan in eigen land. “Ze kijken hier zonder enige voorkennis. Jan Verheyen? Nooit van gehoord? Veerle Baetens? Ook nooit van gehoord. Maar het is hier in Montreal een publiek van filmliefhebbers die oprecht nieuwsgierig zijn en bereid zijn dingen te ontdekken uit landen als België, Iran en Duitsland. Het publiek heeft goed gereageerd.”

In Het vonnis wordt een vrouw vermoord en de dader komt vrij door procedurefouten. De echtgenoot, gespeeld door Koen De Bouw, neemt dan het recht in eigen hand en wordt door het justitieapparaat vermalen. “Vooral voor de acteurs was er veel waardering. Koen en Jappe werden met Franse bravo’s onthaald. Tijdens de projectie heb ik op geen enkel moment geschuifel in de zaal gehoord. Daar heb ik een goed oor voor want geschuifel verraadt dat mensen zich vervelen.”

Van een cultuurkloof was er geen sprake. “Er zijn in de dialogen wel eens nuances die moeilijk vertaalbaar zijn en dan gaat er wel eens ene grapje de mist in."

Het vonnis komt hier op 9 oktober in de zalen.

Raymond De Condé

Nu in het nieuws