Ereburger Depardieu nodigt Waalse buren uit op barbecue

De Franse acteur Gérard Depardieu nodigt tweehonderd buren en vrienden uit op zijn housewarming in het Waalse Néchin, een deelgemeente van Estaimpuis op een boogscheut van de Franse grens. Het feest is privé en enkel mensen met een uitnodiging zijn welkom. Vandaag maakte het gemeentebestuur ook bekend dat Depardieu ereburger wordt van Estaimpuis.

fvranckx

De komst van Depardieu naar Néchin eind 2012 zorgde voor heel wat ophef in Frankrijk en in België. Velen gaan ervan uit dat de acteur de fiscale druk in Frankrijk ontvlucht. Maar voor de bewoners en voor burgemeester Daniel Senesael van het tot voor kort onbekende dorp bracht de komst van Dépardieu wat leven in de brouwerij. De plaatselijke slager heeft de eer om het vlees te leveren voor de barbecue.

Depardieu werd tot ereburger gekroond tijdens een ceremonie in het kasteel van Bourgogne in Estaimbourg. Burgemeester Daniel Senesael had het over de grote filmloopbaan van de acteur, en verklaarde de liefde van het dorp voor de acteur. Depardieu zei dat hij graag in Néchin woont. Hij voelt er zich naar eigen zeggen beter dan in grote steden. "Ik hou van de inwoners van Néchin voor hun glimlach."

"Gégé" was eerder dit jaar al ereburger geworden van Rusland, met een officiële ontvangst door president Vladimir Poetin. De man is ook al burger van Tsjetsjenië en van de autonome Russische republiek van Mordovië.

Belga

MEER OVER Gérard Depardieu