Wat is de Cavalcade eigenlijk?

Print

Wat is de Cavalcade eigenlijk?

Mechelen - Veel Mechelaars weten dat zondag 25 augustus en zondag 1 september de Cavalcade plaatsvindt. Maar wat die Cavalcade nu precies, en waar haar ontstaan ligt, is voor veel mensen een vraagteken. Zeker voor nieuwe inwoners, jonge mensen en bezoekers van buiten de stad.
Alles begon met een Mariaverering die meer dan duizend jaar teruggaat. Volgens de legende liep een boot met koopwaar vast aan het gehucht Hanswijk. Het lossen van het schip hielp niet om het weer vlot te krijgen. "Pas wanneer het beeldje van boord werd gehaald, kon de boot opnieuw verder varen", vertelt Frieda Van Vaeck, coördinator van de Cavalcade. Toen pest en onlusten Mechelen teisterden, zochten de inwoners van Hanswijk hun toevlucht tot hun Lieve-Vrouw. Ze droegen haar zingend door de stad.

Van Vaeck: "Uit angst sloten de burgers de poorten van Mechelen.Bij het zingen van de woorden 'Toon dat gij onze moeder zijt' gingen de deuren van de Brusselpoort op miraculeuze wijze open. Toen kort daarop de moeilijkheden stopten, beloofde de bevolking om elk jaar het Mariabeeld in processie door de stad te dragen. Uit dankbaarheid." Dat gebeurt 741 jaar later nog steeds.

In 1738 was de 750ste verjaardag van de Mariaverering een van de redenen om Hanswijkjubelfeesten te organiseren met de Cavalcade als een van de hoogtepunten. Toen werd beslist om de 25 jaar zo'n feesten te organiseren, en vanaf dit weekend is het opnieuw zover. Door de gewijzigde maatschappelijke context krijgt de religieuze inhoud voor het eerst een bredere, universele invulling. De Cavalcade is trouwens altijd meer geweest dan een louter religieuze stoet. Zo belicht ze de rijke geschiedenis van Mechelen, zoals de periode onder Margareta van Oostenrijk in de 16de eeuw toen ze de hoofdstad van de Nederlanden was.

De optocht sluit traditioneel af met de Mechelse Ommegang, een meer wereldse stoet met onder andere het Ros Beiaard. Maar dat is niet altijd zo geweest. De stoet ging voor het eerst uit in 1303 als een Peisprocessie met relikwieën van Sint-Rumoldus of Sint-Rombout, de patroonheilige van de stad.

Daarmee smeekte de Mechelaars om vrede om vrede (peis) tijdens de belegering van hun stad door hertog Jan II van Brabant. De belegering liep goed af, en de Peisprocessie ging vanaf toen jaarlijks door de straten gaan. Gaandeweg evolueerde de van oorsprong religieuze processie naar een wereldse stoet, een Ommegang met volkse en theatrale elementen en figuren. Het kerkelijke aspect verdween, en de organisatie kwam uiteindelijk volledig in handen van de stad.

SVH
Foto organisatie Cavalcade, SVH

Lees ook:

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio