Veroordeelde WikiLeaks-informant Manning wil vrouw worden

Print

Veroordeelde WikiLeaks-informant Manning wil vrouw worden

Bradley Manning wil een vrouw worden en zal daarom zo snel mogelijk starten met hormonentherapie. Dat heeft hij gezegd tegen de Amerikaanse nieuwszender NBC. De veroordeelde WikiLeaks-informant wil voortaan als Chelsea Manning door het leven gaan.

Het opmerkelijke nieuws komt er een dag nadat Manning tot 35 jaar cel veroordeeld werd omdat hij honderdduizenden geheime militaire documenten had gelekt aan de klokkenluiderswebsite WikiLeaks. De openbaar aanklager had zestig jaar gevorderd.

In een statement, die hij via zijn advocaat aan de tv-zender NBC liet meedelen, laat de 25-jarige Manning weten dat hij voortaan als vrouw wil leven en hormonentherapie zal starten. Bij de statement voegde hij een foto uit 2010, waarin hij verkleed is als vrouw met een blonde pruik.

"Nu ik in een nieuwe fase van mijn leven ben aanbeland, wil ik iedereen kennis laten maken met de echte-ik", schrijft Manning. "Ik ben Chelsea Manning en ik ben een vrouw. Zo voel ik me al sinds mijn kindertijd en ik wil zo snel mogelijk hormonentherapie starten. Ik hoop dat iedereen mij wil steunen in dat overgangsproces."

Tijdens het net afgelopen proces getuigde Manning al dat hij de bewuste geheime documenten lekte, omdat hij "worstelt met heel wat problemen". Dat was mogelijk al een verwijzing naar zijn genderidentiteitscrisis.

Lees ook: Wikileaks-informant Manning krijgt 35 jaar cel

ToMas
Foto's Reuters en AFP

MEEST RECENT