Meningen verdeeld over derde geslacht

En, is het een jongen of een meisje?” “Euh, we laten ons kind als geslachtsloos registreren.” Door een nieuwe Duitse wet behoort deze conversatie voortaan tot de realiteit. In België zijn de meningen sterk verdeeld.

drombouts

Baby’s met onduidelijke geslachtskenmerken krijgen vanaf 1 november een identiteitskaart zonder geslachtsvermelding in Duitsland. Het keuzevakje m/v blijft leeg. Ze kunnen later nog een geslacht kiezen of voor altijd geslachtsloos door het leven gaan. In ons land worden de ouders van interseksuele baby’s na de geboorte gedwongen te kiezen of ze hun kind als man of vrouw laten registreren.

“De nieuwe Duitse wet is slechts een begin”, vindt Jeroen Borghs van transgenderorganisatie çavaria. “Ze geldt alleen voor baby’s met vage geslachtskenmerken. Maar eigenlijk zou iedereen de kans moeten krijgen om geslachtsloos te blijven. Niet moeten kiezen zou voor velen een opluchting zijn. Wie in België een geslachtsverandering wil laten registreren, moet naar een psychiater of dokter en moet zich laten steriliseren."

Ethicus Ignaas Devisch staat ook open voor een overname van de Duitse wet. "Nu dwingen we ouders van interseksuele baby’s te kiezen, waardoor ze vaak geneigd zijn om ook geslachtsoperaties te laten uitvoeren. Sommige kinderen zijn daardoor op latere leeftijd ongelukkig met hun geslacht. Door hen zelf de mogelijkheid te bieden om hun geslacht te kiezen, maken we een einde aan die discriminatie."

Uroloog Piet Hoebeke vreest dat de erkenning van een derde geslacht tot verwarring zal leiden. “Het gaat over extreem zeldzame gevallen. In Europa is er bij 1 op de 5000 borelingen twijfel over het geslacht, in België gaat het om een twaalftal gevallen per jaar."

"Bij twijfel kunnen we tot drie maanden wachten met de geslachtsregistratie. Maar meestal zien we na een week al welke kant het uitgaat."

Lees vandaag meer in uw krant.

RALI

Archieffoto