Reynders tevreden met evenwichtige reactie EU op Egyptische toestand

Reynders tevreden met evenwichtige reactie EU op Egyptische toestand

Reynders tevreden met evenwichtige reactie EU op Egyptische toestand

Print
Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is tevreden met de "evenwichtige" positie die de Europese Buitenlandministers woensdag hebben aangenomen rond de situatie in Egypte. Reynders verblijft nu nog in Kenia, maar brengt donderdag en vrijdag een bezoek aan Kaïro.

De lidstaten van de Europese Unie hebben woensdag beslist alle exportlicenties naar Egypte op te schorten voor de uitvoer van materiaal dat gebruikt kan worden voor binnenlandse repressie. Met die stap willen de ministers van Buitenlandse Zaken hun afkeuring laten blijken over de recente escalatie van het geweld in Egypte. Echte sancties komen er voorlopig niet, de Europeanen hopen nog steeds een bijdrage te leveren aan een hervatting van de politieke dialoog in Egypte.

Toenadering

Reynders heeft het over een evenwichtige, genuanceerde positie tegenover Egypte. "Egypte blijft een belangrijke partner voor de EU en voor België", zegt Reynders. Volgens hem is Europa klaar om met de Egyptische overheid de strijd tegen het terrorisme aan te gaan, maar hij is tevreden dat er ook nadruk wordt gelegd op de mensenrechten, door het disproportioneel gebruik van geweld door de ordediensten te betreuren.

Reynders roept Egypte voorts op om de noodtoestand op te heffen en zich, met alle partijen, voor te bereiden op parlements- en presidentsverkiezingen.

Belga, foto: Belga

Nu in het nieuws