Jongeren bouwen B&B

Print
Jongeren bouwen B&B

Jongeren bouwen B&B

Arendonk - Vijftien jonge vrijwilligers uit alle hoeken van de wereld zijn twee weken aan de slag op de heideboerderij in Arendonk. Ze strippen er een oude hoeve die zal omgebouwd worden tot trekkershut en B&B.

Twee jaar geleden verwierf de Molse VZW Kemp van het agentschap natuur en bos (ANB) de concessie over de heideboerderij aan De Lusthoven. De hoeve was jarenlang eigendom van de familie de Cartier de Marchienne maar raakte vervallen door leegstand.

VZW Kemp is actief in sociale tewerkstelling, erfgoed en natuurbeheer. Daarom koos ANB voor Kemp om de idylische hoeve, de monumentale langschuur en de bijgebouwen te renoveren. De plannen van de Molse vereniging zijn groots. "Onze vereniging bouwt hier een schapenverblijf, een biologisch landbouwbedrijf met sociale tewerkstelling, een conciërgewoning, een hub voor de rondtrekkende herder, een groepsverblijf en gastenkamers", vertelt Vic Dierckx, vaste vrijwilliger op het domein. "De werken worden uitgevoerd door onze vrijwilligers en door internationale werkkampen."

Voor die kampen werkt Kemp samen met VIA, een Antwerpse organisatie die interculturele uitwisselingen organiseert. VIA mobiliseert vrijwilligers uit de hele wereld via het netwerk van Service Civil International (SCI). De jongeren uit Turkije, Zwitserland, Turkije, Georgië, Mexico, Nigeria en België zullen de gebouwen strippen, het terrein klaar maken, schilderen en de schapen herderen. Kampleider Jo Van Laer uit Turnhout is coördinator.

"Het is mooi om zien hoe vijftien mensen het zo snel goed met elkaar kunnen vinden als je hen ongedwongen aanpakt", vertelt de kampleidster. "Overdag werken we samen en 's avonds maken we plezier rond het vuur. En voor eventuele problemen zoeken we samen een oplossing."

Met verschillende culturen bij elkaar duikt er regelmatig een probleempje op. "Gisteren kwam David uit Nigeria hier toe zonder slaapzak en zonder matras. Maar het is hier in de schuur 's nachts toch wel te koud voor hem", lacht de kampleidster. Ook in de keuken is het alle hens aan dek, want Asli uit Turkije maakt vandaag Turkse linzensoep. Daarvoor heeft ze 'djinten' nodig. "Wat is djinten, Jo", roept de keukenmeester. Gelukkig heeft iemand nu en dan voldoende bereik met de smartphone. "Komijn", klinkt het even later. "Ik heb het gegoogled."

Alle vrijwilligers op het VIA-kamp nemen voor het eerst deel aan een werkkamp. Voor elk hen een hele ervaring. Zo ook voor Asli uit het Turkse Kusadasi. "Ik had tot vorige week nog nooit in een slaapzak geslapen", lacht ze. "En hier heb ik gisteren zelfs nog een toilet moeten installeren."

Andrea uit Praag is vooral verrast door de eerlijkheid van de Kempense mensen. "Ik kwam zondag samen met mijn zus met de bus van Turnhout. Toen we afstapten, vergaten we een tas met onze telefoons en portefeuilles. We zijn dan samen met kampleidster Jo de bus weer gaan zoeken. Toen we de bus vonden, stond onze tas nog steeds op dezelfde plek. Onze telefoons en ons geld zaten er nog netjes in."

TCLA

Foto Bert De Deken

MEEST RECENT

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio