Handelaars pakken uit met culinair festival op Dag van de Klant

De handelaars van Brecht, Sint-Job en Sint-Lenaarts vieren op 28 september, de Dag van de Klant, een absolute hoogdag. Groot-Brecht is voor de provincie Antwerpen namelijk uitverkoren als Daggemeente.

Elke Lamens

Voor de 26ste keer organiseert Unizo de Dag van de Klant, dit jaar op zaterdag 28 september met als thema 'Lekker dichtbij'. Omdat de winkels in de drie deelgemeenten nogal ver van elkaar verwijderd zijn, legt elke Unizo-afdeling per deelgemeente overdag apart zijn klanten in de watten.

's Avonds verenigen vindt op de Gemeenteplaats een gezamenlijke organisatie van 'Brecht proeft' plaats. Dan laten horecazaken uit de drie deelgemeenten de inwoners proeven van lekkere gerechtjes en dranken en treden er twee groepen van eigen bodem op waaronder Jana en haar band Four of a Kind.

Etalagewedstrijd

In het centrum vormen, van 9 tot 17u, de Gemeenteplaats en de Biest de place to be. "Op de Gemeenteplaats trekken we een Unizo-paviljoen op met een cavabar", legt voorzitter Patrick Anthonissen van Unizo Brecht uit. "Van 21 tot 28 september lanceren we een etalagewedstrijd. In de etalages van de deelnemende winkeliers liggen dan attributen die verwijzen naar alle recordpogingen van de voorbije jaren. Op het plein staat er ook een authentieke carrousel."

De Biest is die dag verkeersvrij voor een expo van Brechtse kunstenaars, handelaarskraampjes en de tapwagen van de Trappisten van gebuurte Krabbershoek.

Tekenwedstrijd

Unizo Sint-Job geeft al op de jaarlijkse braderie, op 8 september, het startschot van de hoogdag. "Op de braderie worden er spaarkaarten en tekeningen uitgedeeld", vertelt Marc Roels, voorzitter Unizo Sint-Job. "De volwassenen kunnen sparen voor een volle spaarkaart die op de Dag van de Klant recht geeft op een extra attentie. De mooiste tekeningen zijn goed voor leuke kinderprijzen."

Jaarkalender

De winkels in Sint-Lenaarts houden al vanaf 25 september opendeur en delen dan consumptiebonnen uit. "Die kunnen klanten op de Dag van de Klant inruilen voor een glas cava. We delen dan ook cuberdons, rode neuzen, uit", weet bestuurder Paul Gysbrechts van Unizo Sint-Lenaarts. "We delen aan alle 600 scholieren van de kleuter- en lagere scholen tekeningen uit. De mooiste twaalf worden verwerkt in een jaarkalender."

Neos en Unizo willen stoppen

Unizo en Neos Groot-Brecht roepen alle inwoners op om op de Dag van de Klant kurkenstoppen en plastic doppen in te zamelen op de Gemeenteplaats. "We mikken op 100.000 stoppen", bekent voorzitter Gust Joosen. "Daarmee steunen we het kurkenproject en kunnen er blindengeleidehonden gekocht en opgeleid worden."

Elke Lamens

p

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio