Kopstuk 'Bende van 700 miljoen' opgepakt in Nederland

Kopstuk 'Bende van 700 miljoen' opgepakt in Nederland

Kopstuk 'Bende van 700 miljoen' opgepakt in Nederland

Print
Een in België gezochte crimineel is vorige woensdag in Nederland opgepakt. Dat heeft een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie dinsdagmiddag aan ANP gezegd. Het bericht is intussen ook bevestigd aan Belga door Martin Van Steenbrugge, commissaris van het FAST-team (Fugitive Active Search Team) van de federale politie. Het gaat om de 50-jarige Nederlander R.B., de "transporteur" van de zogeheten "Bende van 700 miljoen".

De Nederlander R.B. werd vorige week woensdag al opgepakt in het Nederlandse Dedemsvaart, in de provincie Overijssel.

Hij was in ons land in juni 2010 tot 5 jaar celstraf veroordeeld voor drugshandel. Hij moet hiervan nog ongeveer 4,5 jaar uitzitten. De man wist in 2011 al te ontkomen aan de autoriteiten. Hij zat ondergedoken in Dedemsvaart.

Volgens commissaris Van Steenbrugge, die de arrestatie van R.B. door zijn Nederlandse collega's bevestigt, was de man als schroothandelaar actief, maar zorgde hij in feite voor het transport van de drugs van de zogeheten "Bende van 700 miljoen" naar Antwerpen.

Die bende rond Paul Meyer, Ronald Koornwinder en Koen Van Staay voerde hasj en heroïne, alcohol en sigaretten vanuit Azië met een deklading schroot naar de haven van Antwerpen. De drugs hadden als eindbestemming Nederland.

Hun opbrengsten, naar schatting 700 miljoen euro, waste de bende wit door onder meer een luxueus vakantieparadijs op het Thaise eiland Koh Samui te kopen. Daar werden de kopstukken in 2007 door het Thaise leger opgepakt.

Volgens commissaris Van Steenbrugge moest een hele procedure gevolgd worden om de Belgische straf naar Nederlands recht om te zetten.

"Met R.B. is de laatste voortvluchtige van de Bende van 700 miljoen opgepakt", zegt Van Steenbrugge. "De man zal nu 1.700 dagen mogen brommen in een Nederlandse cel."

Belga
Archieffoto Belga

MEEST RECENT