Duitsland erkent bitcoin als particuliere munt

Duitsland heeft aangekondigd dat het de virtuele munteenheid bitcoin officieel gaat erkennen als "particuliere munt". Dat melden verschillende media. Het land wil zo transacties in bitcoins belasten.

dvansant

Bitcoin is een munteenheid die in 2009 ontwikkeld werd, in de nasleep van de wereldwijde financiële crisis. Oorspronkelijk maakten vooral computerspecialisten gebruik van de munt, maar de laatste paar maanden werd ze wijder bekend. De waarde van de munt is, ondanks ernstige schommelingen, blijven toenemen. Op dit moment is een bitcoin iets meer dan 100 dollar waard.

Verschillende overheden tonen zich ongerust over de opkomst van de virtuele munt. Ze waarschuwen voor de risico's op witwassen en fiscale fraude. Geen enkele overheid overziet de uitgave of verspreiding van de munt. De informaticus die de munt ontwikkelde heeft een programma geschreven dat spontaan bitcoins ontwikkelt. Verwacht wordt dat het aantal bitcoins in 2030 zal stabiliseren. Online platformen laten toe dollars en euro's tegen bitcoins om te wisselen.

Duitsland gaat over tot de erkenning van de munt om transacties in bitcoins te kunnen belasten. Dat was tot nu toe onmogelijk. Iets gelijkaardigs is België niet van plan. "Rekening houdend met de beperkte draagwijdte van het bitcoinsysteem lijkt het ons op korte termijn niet nodig om tussen te komen", zei minister van Financiën Koen Geens onlangs in antwoord op een parlementaire vraag.

De Cel voor Financiële Informatieverwerking meldde eerder al dat het systeem witwassers kan aantrekken.

Belga Beeld YouTube