Onderzoek naar hoge spoorwegfunctionarissen na treinramp Spanje

De Spaanse justitie heeft over de treinramp met 79 doden in het noordwesten van het land nu ook een onderzoek ingeleid tegen verantwoordelijken van de spoorwegmaatschappij Adif. Onderzoeksrechter Luis Aláez riep de staatsonderneming dinsdag op de namen van de medewerkers te noemen, die voor de veiligheid op het spoorwegtraject tussen de steden Ourense en Santiago de Compostella bevoegd zijn.

tmas

De functionarissen van de maatschappij voor spoorinfrastructuur zullen dan als verdachten verhoord worden, aldus de rechter. Bij het ongeval van 24 juli was een hogesnelheidstrein bij Santiago tegen 192 km/u een bocht ingereden, waar een snelheidsbeperking van 80 km/u heerst. De trein ontspoorde, 79 mensen kwamen om, 150 werden gewond.

De overdreven snelheid is de hoofdoorzaak van het ongeval, benadrukte de rechter. Maar er zijn aanwijzingen dat de markering van de snelheidslimiet voor de bocht ontoereikend was. Justitie voert al een onderzoek tegen de treinbestuurder. De 52-jarige machinist is onder voorwaarden op vrije voeten.

Adif is bevoegd voor het beheer van het spoorwegennet. Renfe, eveneens een overheidsbedrijf, exploiteert het treinverkeer.

Belga Archieffoto AFP