Fyra drukt Nederlandse Spoorwegen diep in de verliezen

Fyra drukt Nederlandse Spoorwegen diep in de verliezen

Fyra drukt Nederlandse Spoorwegen diep in de verliezen

Print
De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben in het eerste halfjaar een nettoverlies geleden van 76 miljoen euro. In dezelfde periode een jaar eerder schreef het spoorbedrijf nog een winst van 147 miljoen in de boeken.

De NS wijt het negatieve resultaat vooral aan boekhoudkundige verliezen op de Fyra-treinen, die slechts een paar weken reden. Het Nederlandse spoorbedrijf kampte ook met lagere vervoersopbrengsten op het binnenlandse net en hogere operationele kosten.

NS spreekt over een moeilijk eerste halfjaar. Het bedrijf zegt momenteel hard te werken aan het vinden van een goede oplossing voor de uit dienst gehaalde Fyra-treinen. De NS besloot in juni definitief te stoppen met het Fyra-project, de hogesnelheidsverbinding tussen Brussel en Amsterdam. De V250-treinstellen van de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda hadden volgens het spoorbedrijf te veel mankementen.

Overigens waren de reizigers beter te spreken over de prestaties van de NS in de afgelopen periode, meldt het bedrijf in zijn halfjaarbericht.

De halfjaarresultaten van NMBS worden in de loop van de maand september verwacht.

Belga
Archieffoto Belga

Nu in het nieuws