Opnieuw zwemverbod in Zilverstrand

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) heeft dinsdag opnieuw blauwalg vastgesteld in de zwemvijver van het vakantiepark Zilverstrand in Mol. Dat meldt de gemeente, die opnieuw een zwemverbod afvaardigt nadat dat donderdag nog maar was afgeblazen.

dvansant

Na de eerste vaststelling van blauwalg of de cyanobacterie in de zwemvijver eerder deze maand, volgt de Vlaamse Milieumaatschappij de waterkwaliteit op de voet. Bij een visuele controle werd dinsdag opnieuw blauwalg vastgesteld, met opnieuw een zwemverbod tot gevolg. Het verbod blijft gelden tot de drijflaag verdwijnt en de waterstalen van goede kwaliteit zijn.

Cyanobacteriën of blauwalgen zijn bacteriën die drijvend aan het wateroppervlak een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag vormen op het water. Bij warm weer kunnen ze vooral in stilstaand, voedselrijk oppervlaktewater woekeren. Als de olieachtige laag op het water dikker wordt en het wier dichter op elkaar drijft, sterven de blauwwieren af en komen er stoffen vrij die klachten kunnen veroorzaken wanneer het om hoge concentraties gaat.

"Zwemmers die vandaag (dinsdag) in aanraking kwamen met het water, spoelen zich best goed af om huidirritaties te voorkomen", zegt de gemeente in een persbericht. "Klachten zoals diarree en braken, irritatie van de ogen, oren en huid, hoofdpijn, luchtwegklachten en allergische reacties treden enkel op na inslikken van het water. De klachten beginnen binnen de twaalf uur en verdwijnen na enkele dagen vanzelf. Bij ernstige klachten raadpleeg je best je huisarts."

Belga Archieffoto BDD

MEER OVER Mol

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio