Assyrische gemeenschap werkt trots mee aan Cavalcade

Niet alleen de vier heemskinderen vertegenwoordigen zondag de Assyrische gemeenschap tijdens de eerste Cavalcade. Er is ook een groep. Voor de camera's van het vrt-programma 'Duizend zonnen en garnalen' heeft ze haar laatste repetitie gedaan voor de 'roeping van Abraham'.

Sven Van Haezendonck

"Dat is uw vader, je moet hem graag zien", roept regisseur Hendrik Van Eycken al lachend tegen de jongen die Isaak speelt als hij op zijn vader Abraham afloopt. Tijdens de repetitie worden nog een paar laatste aanpassingen gedaan in het scenario. "Ik wil in deze scène heel veel details en beweging", zegt Hendrik. "Het is belangrijk dat de mensen die aan de kant staan heel de tijd iets te zien krijgen, ook non-verbaal."

De roeping van Abraham is een nieuwe scène in de cavalcade. Drie engelen beloven Abraham een zoon en een groot volk als hij zich aan God toevertrouwt. Jaren later vraagt God hem om zijn zoon te offeren. "Ik vind het belangrijk om - zeker in een periode waarin geloof vaak in vraag wordt gesteld - te tonen dat er toch nog jonge mensen zijn die zich voor zoiets willen engageren", zegt Hendrik. David San, die als Abraham de hoofdrol op zich neemt, is nog maar 22 jaar. "Met een kostuum en grime kunnen we hem gelukkig ouder en realistischer maken."

"Hele eer"

Toen aan de Assyrische gemeenschap werd gevraagd om mee te spelen in de Cavalcade koos ze deze scène zelf uit. "De roeping van Abraham is heel belangrijk voor ons geloof", vertelt David. "Abraham is de spilfiguur, de aartsvader. Hij ligt aan de basis van zowel het Christendom, de Islam en het Jodendom. De rol die hij speelt in het geloof is heel groot omdat hij uit liefde en vertrouwen in God bereid was om zijn eigen zoon op te offeren. Hij gaf het goede voorbeeld. Het is dus een hele eer om hem te mogen spelen."

David wist nog niet lang dat hij de rol van Abraham op zich mag nemen, maar hij heeft zich al grondig ingewerkt. "Het is gelukkig niet te veel tekst dus dat was snel ingestudeerd", zegt hij.

"Traag"

Tijdens de laatste repetitie werd er vooral gewerkt op de uitspraak. "Het is belangrijk dat er traag gesproken wordt", meent Hendrik. "Dat voelt heel onnatuurlijk, maar anders gaat het publiek er niets van verstaan. Dat is even wennen."

De acteurs zullen drie uur lang moeten stappen, en ondertussen steeds opnieuw dezelfde scène spelen. De enige onderbrekingen voor de acteurs zijn er dankzij 'het volk' dat na iedere scène in eigen taal een lied zingt. "Hun eigen taal integreren was voor mij heel belangrijk", zegt regisseur Hendrik. "Zo tonen we dat we openstaan voor elke gemeenschap van Mechelen, ook al is dit een oeroude Vlaamse traditie. Ook in de scènes wordt die taal soms gebruikt."

Hannelore Smitz, SVH

Foto Patrick Hattori