Duitsland erkent baby's met 'derde geslacht'

In Duitsland krijgen ouders van baby's met onduidelijke geslachtskenmerken vanaf 1 november een derde optie. De krant Süddeutsche Zeitung spreekt over een juridische revolutie.

mceulemans

Baby's waarvan het geslacht (nog) niet duidelijk is, zullen zo officieel niet bestempeld worden. De keuzevakjes F (vrouw) en M (man) blijven gewoon leeg. Zo wordt juridisch voor het eerst erkend dat mensen niet noodzakelijk tot een van de twee geslachten moeten behoren. Dat laat ruimte voor een derde optie binnen de burgerlijke stand.

Keuze en erkenning

In Europa waren interseksuelen vooralsnog verplicht om zich of man als vrouw te registreren, terwijl transseksuelen wel al wettelijke erkenning krijgen. Het was het Duitse grondwettelijke hof dat de knoop doorhakte. Dat ziet de wettelijke erkenning van het beleefde geslacht als een mensenrecht. In Duitsland zullen interseksuelen in de loop van hun leven kunnen kiezen voor een van beide geslachten en dat geöfficialiseerd zien op de identiteitskaart. Als ze willen, kan dat ook onbeslist blijven. Voor reispassen geldt die mogelijkheid niet. Hoe dat probleem voor onbeslisten opgelost wordt, valt af te wachten.

MCe, archieffoto