Celebs

"Daten met een gehandicapte? Waarom niet?"

Print

De Nederlandse zender BNN programmeert vanaf september 'The Undateables'. Het programma volgt mensen met een beperking op date. VIER zou ondertussen aan een Vlaamse versie werken.

Het programma start op 4 september en is gebaseerd op een Brits origineel met dezelfde titel. De Britse versie van 'The Undateables' liep op de openbare omroep Channel 4 en heeft al twee seizoenen achter de rug. De Nederlandse versie heeft zowel mensen met dwerggroei onder de deelnemers als rolstoelgebruikers. Of ook: mensen met een mentale beperking zoals het downsyndroom of autisme, waardoor het leggen van contacten en het spel van het versieren een stuk minder evident is.

Ondertussen wordt er door VIER en productiehuis Kanakna aan een Vlaamse versie gewerkt onder de werktitel 'Ik wil ook een lief'. Kanakna heeft met 'Voorbij de grens' (2006) ervaring met programma's over personen met een handicap en wil van het programma eenzelfde respectvolle portrettenreeks maken.

Maar wat vinden de gehandicaptenorganisaties zelf van dat soort programma's? Tom Van Hoey, coördinator van VONX, een Gentse vormingsorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking en hun omgeving, is alvast enthousiast over het programma, onder voorbehoud. "Eén van onze pilaren buigt zich al jarenlang over relaties en seksualiteit", verklaart Van Hoey. "In die zin is het programma zeer belangrijk. Een programma als dit kan de beeldvorming beïnvloeden en kan tonen dat mensen met een fysieke of mentale beperking ook gewoon mensen zijn met verlangens naar liefde en relaties, zoals iedereen. Er zijn al twee dozijn programma's waarin we mensen zonder een beperking zien daten of op zoek zien gaan naar een partner, waarom zou een programma rond mensen met een beperking die willen daten niet mogelijk zijn?"

GvA / GEERT VERHEYEN

NIET TE MISSEN