Insecten hebben vaak per ongeluk homoseksuele contacten

Insecten hebben vaak per ongeluk homoseksuele contacten

Insecten hebben vaak per ongeluk homoseksuele contacten

Print
Mannelijke insecten die seks hebben met elkaar vergissen zich eigenlijk vooral in het geslacht van hun partner. Dat stellen onderzoekers van de Tel Aviv Universiteit in Israël en van het Zwitsers Federaal Instituut voor Technologie die zo'n honderd studies naar het paringsgedrag van homoseksuele insecten onder de loep namen.

Insecten willen bij het paren snel een partner scoren, en zouden daarbij te haastig te werk gaan. De vergissingen gebeuren meestal omdat mannelijke insecten die net gepaard hebben met een vrouwtje, haar geur een tijdje met zich meedragen. Die geur brengt andere mannelijke insecten in de war.

Ook lijken insecten van beide geslachten soms erg op elkaar, waardoor een mannelijk insect zijn flater pas gewaar wordt wanneer hij probeert om een voor vrouw genomen mannetje te bestijgen. In sommige gevallen zijn de insecten zo onopmerkzaam dat zelfs voorwerpen zoals glazen flessen als vrouwtjes worden aanzien.

"Insecten zullen proberen te paren met alles wat hen nog maar het idee geeft dat ze een kans tot seks hebben", zegt evolutionair ecologist Inon Scharf in The Huffington Post.

Bewuste redenen

Soms blijken er ook meer bewuste redenen verscholen te zitten achter seks tussen insecten van hetzelfde geslacht. Mannelijke vlinders proberen op die manier concurrenten af te schudden die achter hetzelfde vrouwtje lopen (vliegen). Kevers proberen via homoseksuele ontmoetingen hun sperma te verspreiden bij andere mannetjes, die dan op hun beurt het zaad kunnen overdragen op vrouwtjes. Die truc blijkt echter weinig effectief.

De soms agressieve seksuele ontmoetingen zorgen bovendien niet zelden voor lichamelijke verwondingen. Bepaalde mannelijke insecten hebben daarom vrouwachtige genitaliën ontwikkeld die de kans op dat soort letsels moeten verkleinen. Vrouwelijke insecten die met elkaar paren, zouden vooral proberen om zo meer mannetjes te verleiden.

SyRe
Bron: The Huffington Post
Foto: Jos Cuypers

MEEST RECENT