Fiscus bestraft controleur voor etentje met boekhouder

Fiscus bestraft controleur voor etentje met boekhouder

Fiscus bestraft controleur voor etentje met boekhouder

Print
De belastingadministratie heeft een van zijn controleurs gestraft. Die had een etentje met een boekhouder die hij moest controleren. Dat schrijft De Tijd. Woordvoerder van Financiën Francis Adyns heeft het over een belangrijk voorbeelddossier.

Het zou gaan om een Oost-Vlaamse belastingcontroleur met 23 jaar dienst. Tijdens een controle bij een bedrijf in de regio liet hij zich verleiden tot een uitgebreid diner met de boekhouder. Vlak daarna keerde hij niet terug naar de firma, zoals gepland was. De topman van Financiën Frans D'Hondt vond het belangrijk om de man te straffen, om zo een voorbeeld te stellen. De controleur werd bestraft en overgeplaatst naar een andere dienst.

Niet alleen

Volgens de controleur is hij geen uitzondering en komt het vaak voor dat collega's zich niet neutraal opstellen. Carlos Six, administrateur-generaal van Fiscaliteit, zegt dat er een deontologisch probleem is. Woordvoerder Adyns spreekt over één gelijkaardig dossier in de voorbije jaren. "Wel zijn heel wat dossiers gebaseerd op een combinatie van verschillende deontologische overtredingen, waaronder etentjes. Recent werd er een deontologische leidraad opgesteld voor de ambtenaren bij Financiën. Daarin wordt hen uitdrukkelijk verboden om in te gaan op uitnodigingen voor maaltijden, congressen en recepties op kosten van betrokkenen. Controleurs moeten onafhankelijk blijven", klinkt het.

De betrapte controleur heeft beslist om de sanctie aan te vechten, al blijft dat vooralsnog succesloos. Zijn overplaatsing werd in tussenarest geschorst door de Raad van State. Er moet nog een definitieve uitspraak komen over de grond van de zaak: ging de controleur in de fout of niet?

MCe, archieffoto

.

Nu in het nieuws