Ziekenfondsartsen laten zich in de luren leggen door schijnzieken

Ziekenfondsartsen laten zich in de luren leggen door schijnzieken

Ziekenfondsartsen laten zich in de luren leggen door schijnzieken

Print
Ziekenfondsartsen laten zich te vaak en te eenvoudig in de luren leggen door patiënten die doen alsof ze arbeidsongeschikt zijn. Dat zegt Rufij Baeke van het Syndicaat voor Vlaamse Huisartsen in De Standaard en Het Nieuwsblad.

Baeke merkt in zijn praktijk dat er mensen zijn die zich minder gezond voordoen omdat ze niet meer willen of kunnen werken. Artsen van het ziekenfonds laten zich volgens hem inpakken omdat ze op een verkeerde manier werken. Ze baseren zich volgens Baeke te veel op briefjes van de huisarts. "Dat kost de ziekteverzekering handenvol geld", klinkt het.

Veinzen

"Vroeger heb ik me als ziekenfondsarts ook laten bedriegen", getuigt Baeke. "Patiënten kunnen het heel slim spelen. Op het internet kunnen ze bijvoorbeeld de symptomen van een depressie opzoeken, zodat we weten waarover ze bij de arts moeten klagen. Artsen van het ziekenfonds zouden voor hun dossiers contact moeten opnemen met de huisarts of een een specialist", aldus Baeke.

Hij wijst ook nog op de verantwoordelijkheid van het hoofd bij een ziekenfonds. "Zo is het socialistische ziekenfonds extreem tolerant voor misbruik", meent Baeke. "Maar bij zowat alle ziekenfondsen krijgen artsen te horen dat ze niet te streng moeten zijn. Door na ziekte weer aan het werk te gaan, bestaat namelijk de kans dat de persoon nadien van ziekenfonds verandert", luidt het.

MCe, archieffoto

Nu in het nieuws