Antwerpenaar is eerste ref die zich out

Zijn vrienden en familie weten het al langer, maar pas nu durft scheidsrechter Gabriel Papanikitas zich aan de hele wereld te outen. Als eerste scheidsrechter in België. “Voetbal blijft een machowereld. Met mijn getuigenis wil ik het taboe doorbreken.”

jrosquin

In zijn studententijd ontdekte Gabriel Papanikitas (39) dat hij op mannen viel. Een vaststelling die hij eerst liever voor zichzelf hield. “Na een tijdje besloot ik het toch aan mijn Griekse vader, Belgische moeder en aan goede vrienden te vertellen. Ik ben ook al lang actief als scheidsrechter voor de hoogste klasse van het amateurvoetbal. Omdat voetbal zo’n mannenwereld is, durfde ik me daar niet te outen.”

Gabriel Papanikitas is al meer dan vijftien jaar actief als scheidsrechter. Na zijn outing verwacht hij wel negatieve reacties. "Ik zal proberen om me daarboven te stellen en gewoon te glimlachen als er iets kwetsends wordt gezegd.”

Pink Devils

Begin dit jaar besloot Gabriel Papanikitas om zich aan te sluiten bij de Pink Devils, de Rode Duivels maar dan met allemaal gay-spelers. En sinds de Outgames in Antwerpen, waar ze de vijfde plaats behaalden, besloot hij dat nu de hele wereld mag weten dat hij gay is. Oók de voetbalwereld.

Papanikitas hoopt dat nu ook andere scheidsrechters en spelers hun verhaal zullen doen. “Bij de Rode Duivels zitten ook jongens die gay zijn. Net als bij Anderlecht en Brugge. Het is niet aan mij om namen te noemen, ze moeten daar zelf voor uitkomen. Dat is een vorm van respect. Sommige zullen dat niet doen omdat ze vrouw en kinderen hebben, maar ik hoop echt dat het taboe op homoseksualiteit in het voetbal wordt doorbroken."

Maaike Floor Foto: Dirk Kerstens

Lees het hele artikel in de dinsdagkrant van Gazet van Antwerpen - editie Antwerpen Stad