Helft niet-Europese migranten heeft job onder zijn opleidingsniveau

Helft niet-Europese migranten heeft job onder zijn opleidingsniveau

Helft niet-Europese migranten heeft job onder zijn opleidingsniveau

Print
Ruim de helft van de niet-Europese migranten met een job in ons land, werkt onder zijn opleidingsniveau. Het Leuvense netwerk voor volwassenenonderwijs start daarom met een voorbereidend jaar hoger onderwijs voor anderstalige nieuwkomers. Dat schrijven De Tijd en De Standaard.

Bij Belgen ligt de werkzaamheidsgraad op 73,5 procent, terwijl dat bij genaturaliseerde migranten maar 59 procent is. De niet-genaturaliseerde migranten staan er het slechtst voor, met 44,4 procent. Nochtans zijn migranten doorgaans vrij hoog opgeleid, maar vinden ze moeilijk een job. Diploma's van buiten de Europese Unie zijn vaak niet van toepassingen en de taalbarrière verhindert hen om bij ons een diploma van hetzelfde niveau te halen en de bijhorende job uit te oefenen.

Voorbereidend jaar

57 procent van de niet-Europese nieuwkomers zou een baan aanvaarden die onder het niveau van het diploma uit hun thuisland ligt. Met een voorbereidend jaar hoger onderwijs voor nieuwkomers, wil het Leuvense netwerk voor volwassenenonderwijs daar iets aan veranderen. "In een jaar proberen we buitenlanders met een diploma secundair of hoger onderwijs voor te bereiden op een bachelor of master boekhouden of informatica aan de universiteit", zegt Pieter Tratsaert, afgevaardigd bestuurder van L4-Volwassenonderwijs.

"Het zijn twee knelpuntberoepen", legt Tratsaert de keuze voor de twee richtingen uit. "Zo rekruteren bedrijven vaak IT-mensen in het buitenland, terwijl de juiste profielen in België aanwezig zijn". Is de opleiding een succes, dan is uitbreiding naar andere vakdomeinen mogelijk. Geïnteresseerden kunnen vanaf september aan de slag. De enige vereiste is een basiskennis Nederlands. De opleiding krijgt de nodige erkenning van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB).

MCe/Belga, archieffoto

MEEST RECENT