Opnieuw dreigementen tegen België

Op het Twitteraccount van de Brusselse islamprediker Azaouaj Iliass staan forse dreigementen tegen België. Hij waarschuwt de mensen om niet het openbaar vervoer te nemen of naar de cinema te gaan.

jrosquin

Het dreigement werd maandag verspreid, enkele dagen nadat de aanwezigheid van politieagenten in de grote treinstations van ons land was teruggeschroefd. Wekenlang waren de veiligheidsmaatregelen in de grote stations opgedreven, omdat er gevreesd werd voor een aanslag op een hoge snelheidstrein.

Dit keer viseert de Belgische (?) twitteraar de gebruikers van het openbaar vervoer. “De Brusselse Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer en de Nationale Maatschappij voor de Spoorwegen kunnen uw leven veranderen. Verwacht u aan verrassingen. Stap niet op”, luidt het.

'Moeten ermee leven'

De federale politie en OCAD onderzoeken de dreiging. “Het is niet het eerste en niet het laatste dreigement”, klinkt het. “We moeten ermee leren leven.” Het is niet zeker dat Iliass achter de dreiging zit en of de dreiging ernstig moet worden genomen. Hij zou naar Syrië zijn getrokken om Belgische jihadisten terug naar huis te halen. Hij werd er volgens parlementslid Fouad Ahidar (sp.a) gevangen genomen door extremisten.

Het is niet uitgesloten dat die zijn Twitteraccount en Facebook misbruiken om de Belgen schrik aan te jagen door het verspreiden van al dan niet loze dreigementen.