Ex-collega beschuldigt Herman Matthijs van onderzoeksfraude

Ex-collega beschuldigt Herman Matthijs van onderzoeksfraude

Ex-collega beschuldigt Herman Matthijs van onderzoeksfraude

Print
De volgende wetenschapper in de rij die wordt beschuldigd van gesjoemel met onderzoeksresultaten, is professor Herman Matthijs (foto links), hoogleraar openbare financiën aan de UGent en de VUB. Opmerkelijk: hij dient prompt zelf een klacht in tegen ex-collega Frank Thevissen (foto rechts).

De jongste tijd komen heel wat gevallen van gesjoemel met onderzoeksresultaten aan het licht. Vorige week nog raakte bekend dat een Vlaamse wetenschapster aan het Leids Universitair Medisch Centrum ‘s nachts het laboratorium binnendrong om een stof toe te voegen aan bloedstalen, zodat de analyse ervan haar hypothese toch zouden bevestigen. De reumaspecialiste had ook een lesopdracht aan de UA, die haar deze week zal horen.

Nu onderzoekt de Commissie voor Wetenschappelijke Integriteit (CWI) van de Gentse universiteit een klacht wegens wetenschapsfraude tegen professor Herman Matthijs. Matthijs is verbonden aan de UGent als expert openbare financiën. Aan de VUB is hij verbonden aan Politieke Wetenschappen. Daar is geen klacht ingediend.

Omdat die daar al verworpen is, zegt Matthijs zelf, die ontkent dat hij fraude heeft gepleegd met de resultaten van politieke peilingen in 2004 en 2006. Hij spreekt van een “beschadigingsoperatie” van zijn excollega Frank Thevissen en dient zelf een klacht in.

SyMa

.

Nu in het nieuws