Deze week massaal veel flitscontroles

De federale politie voert deze week massaal snelheidscontroles uit op onze wegen. De agenten kunnen 50 flitscamera’s, 40 radarvoertuigen, drie trajectcontrolesystemen en tientallen werfradars en mobiele eenheden inzetten. Een gelijkaardige actie in april leverde 30.000 snelheidsboetes in één week op.

jrosquin

De federale politie focust zich voornamelijk op 40 locaties waar de afgelopen jaren veel verkeersongevallen gebeurden. Die locaties blijven wel geheim. De massale actie is een initiatief van Tispol, het netwerk van Europese verkeersdiensten, en vindt ook in de overige 27 landen van de Europese Unie plaats.

“We willen deze week meer dan ooit de aandacht vestigen op overdreven snelheid”, zegt Koen Ricour, voorzitter van Tispol. “Snel geld scheppen? Dat is niet de bedoeling. We doen dit omdat snelheid één van de drie grootste risicofactoren is en blijft voor een dodelijk verkeersongeval.”

De gemiddelde snelheid met 5 tot 10 kilometer per uur naar beneden krijgen, zou in ons land 30 mensenlevens per jaar kunnen redden. Later dit jaar volgen er nog thema- acties rond dronken rijden en te zwaar geladen vrachtwagens.