Buren hangen vlag uit voor hun wielerheld Zdenek Stybar

Print

Buren hangen vlag uit voor hun wielerheld Zdenek Stybar

Essen - Essen stond op zijn kop nadat plaatselijke held Zdenek Stybar eindoverwinnaar is geworden van de Eneco Tour. Wat de Essenaar de voorbije week liet zien in de negende editie van de Eneco Tour is groots. De buren hingen de vlag uit voor Styby en gaven hem een enthousiast onthaal.

“We hebben ondervonden dat, bij Stybar’s start in Essen van de Eneco Tour, heel veel inwoners de wielersport een warm hart toedragen”, zegt schepen van sport Brigitte Quick (CD&V). “Het onthaal van onze plaatselijke held, Zdenek Stybar, was overweldigend! Dat hij eindoverwinnaar werd is al helemaal geweldig. De start in Essen was één groot feest, het bracht veel Essenaren bijeen, misschien gaf dit wel een extra boost om voor de overwinning te gaan? Zdenek is een groot sportman, een mooie persoonlijkheid, bescheiden en hartelijk, we zijn fier op hem.”

Styby, zoals zijn fans hem noemen, is een gelukkig man. “Het was heel leuk om gisteren thuis te komen. De buren hadden het huis weer mooi versierd. In de straat hingen de vlaggen uit. Ik kan daar echt van genieten.”

Kampioen in de straat

Kris (37) is de buurman van Ine en Zdenek. “Het is wel fijn om naast hen te wonen”, zegt hij. “Samen met de andere buren versierden we het huis. Dat gebeurde spontaan. We proberen ook samen de wedstrijd te volgen op televisie. Zdenek zorgt voor een samenhorigheidsgevoel bij de buren.”

Buurmeisje Laura (21) behoort tot de jongere generatie. “Mijn ouders zijn fanatieker dan ik, maar ik volg mijn buurjongen uiteraard ook wel. Het is toch bijzonder om bij zo’n kampioen in de straat te wonen.”

Buurman Jos (67) en zijn vrouw Conny (68) vindt het best wel interessant om Zdenek als overbuurman te hebben. “Hij wint bijna altijd. Dat is toch fantastisch? Ik controleer regelmatig of de spandoek aan zijn huis nog wel goed vasthangt. Tijdens de Eneco Tour was het enorm druk in onze straat. De bus van Omega Pharma Quick-Step stond hier voor de deur. Dat was wel geweldig.”

België versus Tsjechië

“Wanneer ik op de fiets zit, geniet ik volop van de supporters langs de kant van het parcours, zowel op het veld als op de weg”, zegt Zdenek. “Tijdens een cross staan de supporters wel dichterbij me en dat geeft een warm gevoel. Maar gisteren in Geraardsbergen, waren de supporters ook ongeloofelijk. Zo’n massa volk, dat geeft toch een kik en net die extra boost die je nodig hebt.”

Woensdag vertrek Stybar alweer voor vier weken naar Spanje. “Om die lange periode wat te breken, zal zijn vriendin Ine hem enkele keren opzoeken.”

“Soms is het hard om voor zo’n lange periode van Ine gescheiden te zijn”, bekent Stybar. “We zien elkaar niet vaak, maar we proberen er wel het beste van te maken. Ine kan ook niet altijd meegaan omdat ze hier haar werk heeft. Ginds is er voor haar ook niet altijd iets te doen. Het is dus beter zo. Of ik al dan niet in België blijf wonen, is nog onduidelijk, maar voorlopig blijf ik hier. Onlangs ben ik elf weken in Tsjechië geweest. Om me voor te bereiden op een cross was België ideaal, voor het trainen opde weg is Tjechië dan weer beter. Vanaf april is het weer in Tsjechië goed en ben ik liever daar.

Of ik me na mijn carrière daar ga vestigen weet ik ook nog niet. Dat is nog veraf. Ik ben nu 27 jaar. Ik hoop dat ik toch nog zo’n acht jaar zal meedraaien.

Veldrijden

Stybars hart ligt nog een beetje bij veldcross. “Ik rijd sowieso enkele veldcrossen mee. De beste periode is tussen kerst en Nieuwjaar. Als de kans zich voordoet, meen ik zeker deel aan de cross in Essen.

MaTi

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio