1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Dit mag je wél doen tijdens je zwangerschap - koffie drinken, katten verzorgen, ham eten...

Er zijn heel wat zwangerschapsmythes die ontkracht moeten worden, zo vindt de professor Emily Oster, in haar handboek voor de zwangere vrouw zet ze de belangrijkste mythes op een rijtje.

mgeysmans

Koffie

"Koffiedrinken zou met een vertraagde ontwikkeling en miskramen in verband worden gesteld. Een hevige koffiedrinkster heeft inderdaad meer kans op een miskraam, maar bij dames die af en toe nog eens een kopje drinken is er geen negatief effect vastgesteld. Hou het wel bij 2 tot 4 kopjes per dag."

Kat

"Een kattenbak zou je niet mogen ledigen als je zwanger bent. Maar tenzij je drie kittens hebt die rauw vlees eten en buiten leven, zou ik me hier weinig zorgen over maken. Waar je je wel zorgen over moet maken is tuinieren. Er is meer kans dat de parasiet die toxoplasmose veroorzaakt zich ophoudt in je tuin omdat er daar een hoop meer katten kunnen voorbijlopen dan in je huis. Dat tuinieren gevaarlijk is, was ook voor mij een verrassing", aldus Oster.

"Als zwangere vrouw krijg je een uitvoerige lijst met te mijden voedingswaren, dat kan al snel tot 5.000 voedingswaren oplopen. Nonsens. Om een voorbeeld te geven: door ham van mijn menu te schrappen zouden mijn kansen om met de listeriabacterie besmet te raken van 1 op 8.3333 naar 1 op 8.255 dalen, en dat vond ik de moeite niet waard. In feite zijn er maar een paar voedingsmiddelen die je moet vermijden. Kazen van niet-gepasteuriseerde melk bijvoorbeeld. Sushi mag wel."

Photo News

MEER OVER Fit & Gezond