Jazzfans overstag voor Hooverphonic

Ja, ze hebben de grote jazztest goed doorstaan: Hooverphonic, inderhaast opgetrommeld om in Park Den Brandt hoofdact Randy Newman te vervangen, kreeg zaterdag de tent mee. De 32ste editie van Jazz Middelheim lokte 18.000 bezoekers, 2000 minder dan in 2012.

jrosquin

Jazz Middelheim 2013 begon onder een ongunstig gesternte: nog voor festivalpeter Toots Thielemans op de openingsdag in Park Den Brandt één noot uit zijn mondharmonica had geblazen, meldde hoofdact Randy Newman zich ziek.

Donderdagavond laat toverde festivalprogrammator Bertrand Flamang al een nieuwe naam uit zijn hoed: Hooverphonic With Orchestra. Afgaand op de sociale media een omstreden keuze: “Hooverphonic als vervanger van Randy Newman op Jazz Middelheim. What’s next? Bart Kaëll op Graspop?”, klonk het op Twitter. “Je kunt natuurlijk maar boeken wat er op de markt is”, reageert Flamang. “En liefst een artiest in dezelfde geest. Dat is Hooverphonic niet, maar in hun genre zijn ze wel de top. Geloof me, ze zullen er staan.”

Met de knipoog

En de programmator kreeg gelijk: met in zijn zog een twaalfkoppig orkest veroverde hitmachine Hooverphonic zaterdag het publiek met een slimme set. Frontman Alex Callier liet niet na het kritische publiek te jennen: “Toen een icoon als Chet Baker zich in de jaren vijftig liet begeleiden door strijkers, vond de jazzpolitie dat maar niets, terwijl ik net die platen het liefst hoor. Is er iets mooier dan Billie Holiday with strings?” Later volgde nog: “Nooit zo’n stil publiek gehad.” Of: “De gemiddelde leeftijd ligt hier toch rond de vijftien jaar?” Maar toen was de tent allang overstag gegaan voor het kamerbrede klankentapijt.

Eerder op de dag kwam, zag en overwon nog een product van eigen bodem: Melanie De Biasio. Gewapend met een dwarsfluit – hoe cool is dat? – betoverde de Waalse zangeres Park Den Brandt met een bluesy set met knipogen naar Patti Smith en de Talking Heads.

18.000 bezoekers

Op zijn slotdag, zondag, loste het festival de verwachtingen in met het Belgische podiumdebuut van Bill Charlap en sterkhouders Charles Lloyd en Randy Weston. De festivalvierdaagse klokte af op 18 000 bezoekers “Dat zijn er iets minder dan bij de succeseditie van vorig jaar, maar we houden goed stand”, vindt Flamang.

Ilse Dewever Foto: BHul Hooverphonic