Racisme-rel rond Liesbeth Homans

Racisme-rel rond Liesbeth Homans

Racisme-rel rond Liesbeth Homans

Print
Volgens Antwerps N-VA-boegbeeld Liesbeth Homans wordt racisme vooral gebruikt “als een excuus voor persoonlijke mislukking”. De uitspraak zorgt voor controverse. Het gaat om een kleine passage in een interview in De Standaard Weekblad.

Het gaat voornamelijk over deze uitspraak:

  • “Ik vind het jammer dat het woord ‘racisme’ tegenwoordig zo snel in de mond genomen wordt. Is er nog racisme? Wellicht wel. Van de autochtone naar de allochtone bevolking? Allicht wel. Omgekeerd? Dat ook. Maar racisme wordt vandaag vooral als een excuus voor persoonlijke mislukking gebruikt.”

STANDPUNT: 'Homans gaat uit de bocht door racisme te minimaliseren'

Op sociale netwerken, Twitter, blogs en websites kwamen er vrij snel reacties die Liesbeth Homans verweten dat ze het racisme in onze samenleving niet wilde zien, terwijl ze wel de nadruk legt op het aanpakken van de negatieve gevolgen van migratie.

Ook Jozef De Witte, directeur van het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding, heeft zo zijn bedenkingen. “Ik vind het bijzonder bizar van mevrouw Homans. In datzelfde interview zegt ze dat ze heel boos wordt als kinderen worden gepest omdat ze flaporen hebben of ros haar. Gebruiken die kinderen dat dan ook als excuus voor hun persoonlijke mislukking? Of geldt haar boosheid alleen voor ros haar en niet voor een andere huidskleur?”

Volgens Jozef De Witte gaat Liesbeth Homans voorbij aan het feit dat racisme wel degelijk bestaat op het vlak van de arbeidsmarkt, onderwijs, huisvesting of vrije tijd.

“Ik neem geen woord terug”

“Ik neem geen enkel woord terug van dat interview”, reageert Liesbeth Homans. “Ik schets daarin een zeer genuanceerd beeld. Sommige critici rukken mijn woorden volledig uit hun context. Racisme bestaat en is verwerpelijk. Ook dat staat in het bewuste interview. Maar als ik een allochtone jongen op de tram vraag om zijn voeten van de bank te halen - wat ik ook tegen mijn kinderen zou zeggen - ben ik toch geen racist? Door alles op een hoopje te gooien, ondermijn je de rechten van mensen die wél het slachtoffer zijn van racisme.”

Wim Daeninck
Foto: FrBe


Geef uw mening over de rel via contraverse@concentra.be.