Kunstenaar bouwt houten overspanning vanuit Berkenboom school

Kunstenaar bouwt houten overspanning vanuit Berkenboom school

Kunstenaar bouwt houten overspanning vanuit Berkenboom school

Print
Sint-Niklaas - Een houten staketsel op acht meter hoogte is een eerste voorbode van het kunstenfestival Coup De Ville dat vanaf 13 september de straten van de stad inpalmt. In de Kalkstraat bouwde Adrien Tirtiaux een brug tussen twee gevels, als metafoor voor zijn eigen artistieke zoektocht.

Adrien Tirtiaux, oorspronkelijk opgeleid als architect, toont een bijzondere interesse in gebouwen en het gebruik van openbare ruimtes. Toen curator Stef Van Bellingen hem aansprak om deel te nemen aan de parcourstentoonstelling Coup De Ville, startte een zoektocht doorheen de straten van Sint-Niklaas. Tirtiaux doorkruiste de stad en keek uit naar gebouwen met symboliek en schoonheid. "Eigenlijk was het niet moeilijk om de juiste locatie te vinden", zegt Tirtiaux (33), geboren in Brussel en wonend in Antwerpen en Oostenrijk. "Niet alleen kijk je van hieruit uit op huis Buytaert - de uitvalsbasis van WARP en Coup De Ville - de school waaruit de brug vertrekt, is ook toepasselijk voor de constructie en het idee erachter." Zijn werk staat symbool voor de weg die iemand doorheen zijn of haar leven timmert om een bepaald doel te bereiken. "Logisch om de brug vanuit een school te laten vertrekken. Het is ook persoonlijker dan dat, een metafoor voor mijn eigen artistieke carrière. Die leg ik heel alleen af. Hoe verder ik geraak, hoe smaller het pad en hoe moeilijker het wordt. Het is ook een manier om mensen te laten nadenken over de publieke ruimte. Straten zijn het bindweefsel van een stad, maar nieuwe alternatieve verbindingen blijven mogelijk."

Vangnet

Tirtiaux is sinds dinsdag aan de brug aan het werken, met onder hem een vangnet. "Elke dag werkte ik samen met een paar vrijwilligers van WARP. Van 18u tot 20u konden we bouwen, de rest van de dag tekenden en zaagden we de balken in vorm. Zo werden we gedwongen om geconcentreerd en traag te werken." De brug stopt zo'n vijftig centimeter voor de gevel aan de overkant van de straat. "Optisch leek me dat mooier", zegt Tirtiaux die tijdens het hele bouwproces toch maar niet naar beneden keek. Onder hem vroegen passanten zich af wat er aan de hand was, tot groot jolijt van de voorzitter van de Berkenboomscholen vzw. "Er gaan geruchten dat Berkenboom het gebouw aan de overkant gekocht heeft en dat we die brug zelf aan het bouwen zijn", lacht Johan De Ridder. "Als school die kunstonderwijs aanbiedt, moesten we wel meegaan in zijn verhaal." De brug blijft de gehele duur van de tentoonstelling zichtbaar en zal gedemonteerd worden op de sluitingsdag van de tentoonstelling op 13 oktober. Toegankelijk voor bezoekers is ze niet.

SOPY
Foto Stefaan Van Hul

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio