Gegarandeerd werk: onthaalouder

Gegarandeerd werk: onthaalouder

Gegarandeerd werk: onthaalouder

Print
Wie onthaalouder wordt, heeft gegarandeerd werk. Dat is vandaag een ijzersterke troef maar toch hebben de Diensten voor Onthaalouders het moeilijk om voldoende kandidaten te vinden.
p> "De uitstroom is groter dan de instroom," zegt Leen Du Bois van Kind&Gezin: "Waar we vroeger vaststelden dat iedereen als het ware onthaalouder voor het leven bleef, is dat nu anders: er zijn nog wel jonge mensen die beginnen maar die na een tijdje afhaken omdat ze na verloop van tijd wat anders wensen dan in eigen huis kinderen opvangen of ze haken af omdat de thuissituatie wijzigt: als je zelf kleine kinderen hebt, kan je dat als onthaalouder goed combineren maar als je pubers hebt die om vier uur naar huis komen na school is het niet altijd ideaal als je ook nog een paar baby's moet verzorgen. Vroeger was het ook zo dat we veel vrouwen hadden waar de man ging werken en de vergoeding als onthaalouder een leuk extraatje was. Nu is dat minder het geval. Bij de jongere generatie leeft meestal ook veel sterker de verwachting te kunnen werken in een volwaardig en volledig werknemersstatuut. Zolang dit er nog niet is, schrikt dat sommigen ook wel af om ermee te beginnen."

Het traject tot onthaalouder begint met een van de vele informatievergaderingen die regelmatig georganiseerd worden. Daarna is er een selectiegesprek waarin de verschillende competenties worden afgetoetst, dan volgt er een bezoek aan huis om te controleren of alles in orde is en dan is er nog een finaal gesprek met de dienstverantwoordelijke van de regio. Een onthaalouder ontvangt 19 euro per aanwezig kind per dag maar ze moet daarmee wel alle onkosten betalen. De vergoeding is belastingvrij, en daarbovenop betaalt de Vlaamse overheid de bijdragen voor de sociale zekerheid van de onthaalouder. De vergoeding is dus variabel, als er geen kinderen opdagen, is er geen inkomen.

Volgens Lea Van Hasselt, diensthoofd Landelijke Kinderopvang in Brecht schrikt dat sommige kandidaten af: "Mensen willen nu inkomenszekerheid en de job van onthaalouder biedt dat niet maar we merken dat wie het goed doet, wel de zekerheid heeft dat er voldoende kinderen zijn en dus voldoende inkomen. We slagen er overigens in om nieuwe jonge mensen warm te maken voor het beroep."

Lisy Mariën: "Nu doe ik iets met heel mijn hart"

Lisy Mariën (foto) is 27 en net gestart als onthaalouder in Sint-Lenaarts in Brecht: "Ik had eerst een administratieve job maar dat was niet echt mijn ding. Ik had altijd al een passie voor kinderen en zo ben ik erin gestapt. Zelf heb ik geen opleiding in die richting gehad maar je wordt heel goed begeleid. We krijgen ook extra vorming. In april ben ik dan definitief gestart als onthaalouder en tot nu gaat dat zeer goed. Mijn partner staat ook 100% achter mijn keuze. Het is ook handig dat ik van thuis kan werken en ik heb nu zelf nog geen kinderen maar het is wel de bedoeling dat die er gaan komen en dan is het ideaal dat ik mijn eigen kinderen mee kan opvangen in de grotere groep." Lisy heeft drie vaste kindjes en door de vakantie heeft ze al wat extra vervangingen kunnen doen: "Financieel is het wel een stap terug in vergelijking met mijn vorige job maar nu doe ik iets wat ik met heel mijn hart graag doe en dat is dag en nacht verschil met vroeger."

De volgende infovergadering vindt plaats op 10 september om 20 uur in Brecht, Gemeenteplaats 5 bus2. Andere data op www.landelijkekinderopvang.be

Nu in het nieuws