Amerikaanse politici ongerust na nieuwe NSA-onthullingen

Na nieuwe onthullingen over duizendvoudige schendingen van de gegevensbescherming door de Amerikaanse geheime dienst NSA wordt de vraag naar betere controle in het Congres steeds luider. De berichten zijn "uitermate schokkend", zei de fractievoorzitster van de Democraten in het Amerikaans Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi.

evrolix

Het Congres moet ervoor zorgen dat dergelijke gebeurtenissen zich niet meer herhalen. Volgens een bericht in de Washington Post van zaterdag zijn verschillende hoorzittingen over de nieuwe onthullingen gepland, zo ook door de juridische commissie van de Senaat. De krant had onder aanhaling van een intern NSA-onderzoek en andere strikt geheime documenten over eclatante juridische schendingen van de geheime dienst bericht. Er is sprake van 2.776 overtredingen in een jaar. Het Witte huis reageerde volgens de Washington Post terughoudend op de nieuwe berichten. Ze "demonstreren dat de NSA de schendingen van de voorschriften controleert, erkent, behandelt en rapporteert", luidt het in een mededeling.

De twee voornaamste critici van het spionageprogramma, de Democratische senatoren Ron Wyden en Mark Udall, omschrijven de nieuwe onthullingen daarentegen als "enkel het topje van een grotere ijsberg". De bevoegde NSA-directeur John DeLong bekrachtigde dat de fouten "geen opzettelijke schendingen" zijn geweest. "Niemand bij de NSA, niet ik of iemand anders, beschouwen dit als OK".

Belga Foto Reuters