Bijenkorf sluit 5 van de 12 winkels, Primark geïnteresseerd in vestigingen

De Bijenkorf sluit 5 van zijn 12 winkels. Dat maakte het Nederlandse winkelconcern zaterdag bekend. De filialen in Arnhem en Enschede gaan begin 2014 dicht, in het voorjaar van 2016 sluiten de deuren van de modefilialen in Groningen, Breda en Den Bosch. In totaal verdwijnen er op termijn 262 arbeidsplaatsen. Tegelijkertijd investeert het warenhuis de komende 5 jaar meer dan 200 miljoen euro in de 7 winkels die overblijven.

evrolix

De locaties Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Maastricht, Eindhoven en Amstelveen zijn volgens de onderneming "het beste gepositioneerd" om op te waarderen. In deze steden gaat de Bijenkorf onder meer nieuwe merken aan het assortiment toevoegen, de service verbeteren en fors verbouwen. Topman Giovanni Colauto benadrukte tegen het ANP dat de strategische keuzes niet zijn genomen of versneld door het moeilijke economische klimaat. "We zijn een winstgevende onderneming. Wij maken de strategie los van de economische gang van zaken. Er zijn geen slechte regio's, alle vestigingen zijn winstgevend. Maar we hebben keuzes gemaakt. Alle filialen zijn beoordeeld op een cruciale combinatie van factoren. Deze locaties voldoen aan alle vereisten om een internationaal topniveau te bereiken", zo gaf hij aan. "De winkels krijgen allemaal het niveau van ons Amsterdamse vlaggenschip."

Het bedrijf wil personeel zo veel mogelijk begeleiden van werk naar werk, of herplaatsen in andere filialen, zo gaf het aan. "En een aantal filialen sluit pas in 2016. Dat geeft ons meer ruimte om mensen te herplaatsen", aldus Colauto. De Ierse internationale kledingketen Primark wil zich volgend jaar vestigen in de panden van de Bijenkorf in Arnhem en Enschede. Dat maakte het concern zaterdag bekend. De nieuwe winkels zullen in de herfst van 2014 opengaan.

De nieuwe Primarkwinkels zullen 740 banen creëren. Een woordvoerder van Primark gaf aan dat werknemers van de Bijenkorf "natuurlijk" kunnen solliciteren. "Wij kunnen altijd goed gekwalificeerd en kundig personeel gebruiken." Primark heeft momenteel vier winkels in Nederland, in Rotterdam, Hoofddorp, Zaandam en Almere. Er werken 1.186 mensen. Naast de nieuwe Primarkwinkels in Arnhem en Enschede heeft het concern er nog zes in de pijplijn. Daarmee zullen in totaal 1.990 banen gerealiseerd worden. In de herfst van 2013 zal Primark winkels openen in Zoetermeer en Eindhoven, in de zomer van 2014 volgen Nijmegen en Venlo. Een Primarkwinkel in Den Haag opent in de herfst van 2014 terwijl Heerlen in de lente van 2015 volgt.

Belga Foto EPA