Verdachte van aanslagen Bombay aangehouden

De Indiase politie heeft zaterdag de aanhouding bekendgemaakt van een vermeend kopstuk van een Pakistaanse islamitische groep. De 70-jarige Abdul Karim Tunda wordt ervan beschuldigd de aanslagen in 1993 in Bombay te hebben gepland, naast nog meer dan 40 aanslagen in India.

evrolix

Abdul Karim Tunda werd vrijdag opgepakt nabij de grens met Nepal. Hij wordt aanzien als een kopstuk van de Pakistaanse anti-Indiase groep Lashkar-e-Taïba (LeT). Volgens de politie is hij een expert in explosieven en "een goed gekende terrorist van het LeT". Bij een reeks aanslagen op hotels, kantoren, banken en andere gebouwen vielen op één dag in 1993 in Bombay meer dan 250 doden. De aanslagen waren een vergelding na onlusten die volgden op de vernieling van een oude moskee.

Tunda geldt als een van de twintig meest gezochte terroristen in India. Hij zou ook de organisator zijn van een reeks aanslagen, onder meer in New Delhi in 1997-98, preciseerde de politie. Bij zijn aanhouding droeg hij een Pakistaans paspoort. De eigenlijke aanstichter van de aanslagen in Bombay, de criminele peetvader Dawood Ibrahim, is nog steeds voortvluchtig.

Belga Foto EPA