3 procent van bevallingen is belastend voor de baby

2,8% van de baby’s ondervindt hinder bij de geboorte, bij 0,9% van de baby’s is het zuurstofgebrek zo ernstig dat het kindje opgenomen moet worden op de afdeling neonatologie. Dat blijkt uit een studie van het Ziekenhuis Oost-Limburg onder leiding van professor Wilfried Gyselaers. Van de 6.600 borelingen liepen twee kindjes blijvende hersenschade op door zuurstofgebrek.

evrolix

Het onderzoek werd uitgevoerd op campus Sint-Jan van het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk. Daar wordt sinds 2010 systematisch bij elke geboorte het navelstrengbloed onderzocht op tekenen van ‘verzuring’ als gevolg van zuurstofgebrek tijdens de bevalling. Die verzuring werd opgemeten bij 187 van de 6.600 borelingen, of 2,8%. “De meerderheid van deze baby’s had een lichte vorm van verzuring, een situatie die vergelijkbaar is met de toestand waarin een volwassene komt wanneer die zijn adem een paar minuten inhoudt”, zegt dokter Gyselaers.

59 baby’s of 0,9% moesten worden opgenomen op de afdeling neonatologie met symptomen van zuurstofgebrek. Die 59 baby’s liepen een verhoogd risico op blijvende hersenschade of een handicap. “Gelukkig kon dat in de meeste gevallen voorkomen worden. Slechts twee baby’s liepen blijvende letsels op door de geboorte zelf.”

Celine Baeten Foto Concentra

Lees het volledige verhaal in uw weekendkrant