David Lopez Garcia wint op La Redoute in Eneco Tour, Gilbert ten val

De Spanjaard David Lopez Garcia (Sky) heeft zaterdag op La Redoute in Aywaille de zesde etappe in de Eneco Tour (WorldTour) op zijn naam geschreven.

evrolix

Na 155 kilometer tussen Riemst en Aywaille was Lopez Garcia in de koninginnenrit twee seconden sneller dan de Tsjech Zdenek Stybar (Omega Pharma-Quick Step) en de Pool Maciej Paterski (Cannondale). De Nederlander Tom Dumoulin (Argos-Shimano) kwam als vierde over de streep, op vier seconden van de winnaar. Dumoulin neemt ook de leiderstrui over van zijn landgenoot Lars Boom (Belkin). In de stand heeft hij negen seconden voorsprong op Stybar.

Na 42 kilometer koers vormde zich een kopgroep met elf renners. Stijn Vandenbergh, Jurgen Van Goolen, Grégory Habeaux, Nick Nuyens, de Nederlanders Pim Ligthart en Lieuwe Westra, de Pool Maciej Paterski, de Spanjaarden Angel Madrazo en David Garcia Lopez, de Amerikaan Evan Huffman en de Rus Viacheslav Kuznetsov kleurden de eerste wedstrijdhelft.

Opschudding toen na 90 kilometer in het peloton een valpartij plaatsvond waarbij onder meer wereldkampioen Philippe Gilbert betrokken was. In volle finale spatte de kopgroep helemaal uiteen, maar ook de grote groep verbrokkelde totaal. Op zowat 18 kilometer van de finish versnelde Angel Madrazo. David Garcia Lopez en Maciej Paterski sloten voorin aan. Achter de drie leiders probeerden onder meer Tom Dumoulin met Zdenek Stybar de kloof te dichten. Lars Boom volgde dan al op meer dan anderhalve minuut en zag zo zijn leiderspositie helemaal in rook opgaan. David Garcia Lopez kon op La Redoute nog net uit de greep blijven van Zdenek Stybar en Maciej Paterski. Tom Dumoulin vertrekt morgen/zondag in de slotetappe in de witte leiderstrui.

Belga Foto Belga