6.400 uitzinnige fans stuwen Red Panthers naar 5-1 zege

De Belgische nationale vrouwenhockeyploeg (FIH 13) heeft zaterdag haar openingswedstrijd op het EK hockey op de terreinen van Braxgata in Boom onder het goedkeurend oog van Koning Filip met 5-1 (rust: 1-0) gewonnen van Wit-Rusland (FIH 21).

evrolix

België nam voor de ogen van Koning Filip en prins Gabriël het heft meteen in handen en na tien minuten kregen de Panthers twee strafcorners kort na mekaar, maar Anne-Sopie De Scheemaekere besloot tweemaal over doel. Ook de drie volgende strafcorners werden jammerlijk gemist. Wit-Rusland toonde zich intussen extreem zwak, en grossierde in slechte passes en mislukte balaannames. De zesde strafcorner voor de Belgen was eindelijk raak. Stephanie De Groof liet met een strak schot de netten trillen. De 1-0 voorsprong aan de rust was eigenlijk een karige oogst.

De tweede helft was amper anderhalve minuut oud toen Jill Boon van op de rand van de halve cirkel uithaalde. De bal belandde in doel en de bijzonder fraaie 2-0 was een feit. Met een dubbele achterstand op de tabellen moest Wit-Rusland meer risico's nemen, en dat was er aan te zien. De Belgische aanvalsters kregen bijzonder veel ruimte en dat zorgde in minuut 41 voor de 3-0 intikker van Erica Coppey na knap combinatiespel. Nog geen minuut erna tekende Louise Versavel voor de al even knappe 4-0. Kapitein Charlotte De Vos pikte met de 5-0 ook haar doelpuntje mee. Drie minuten voor het einde kon Krestina Kulinkovich voor Wit-Rusland milderen tot 5-1.

In de tweede wedstrijd in groep A neemt topfavoriet Nederland (FIH 1) het om 18 uur op tegen Ierland (FIH 15). Zondag volgt dan de Derby der Lage Landen tussen België en Nederland (20 uur). Dinsdag (18 uur) wordt de groepsfase afgesloten met het duel tegen Ierland. De top twee van elke groep plaatst zich voor de halve finales, die vanaf donderdag op het programma staan. De finale bij de vrouwen wordt zaterdag gespeeld.

Belga Foto Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners