173 burgers sterven op 'vrijdag van woede' in Egypte

Tijdens het gewelddadig protest in Egypte zijn vrijdag 173 burgers gedood. Dat deelde een regeringswoordvoerder zaterdag in Kaïro mee. Artsen en verplegers telden bovendien 1.330 gewonden.

evrolix

De Moslimbroederschap en enkele andere islamistische partijen hadden tot protest in heel het land opgeroepen onder het motto 'vrijdag van woede'. Enkele burgers kwamen ook om bij geweld tussen demonstranten en opgehitste bewoners. Buitenlandse Zaken in Brussel is voorlopig niet van plan om landgenoten in Egypte te evacueren. De Belgische touroperators hebben voorlopig alle heenvluchten naar het land stopgezet.

Een zoon van Mohammed Badia, de leider van de Moslimbroederschap, is tijdens het geweld in Kaïro gedood. Dat deelde de partij zaterdag mee. Ammar Badia werd tijdens een "vreedzame demonstratie" op het Ramsesplein tijdens de 'vrijdag van woede' doodgeschoten. Vorige woensdag was Asmaa al-Beltagi, dochter van een ander vooraanstaand bestuurslid, bij de gewelddadige ontruiming van een protestkamp van de Moslimbroeders in Kaïro om het leven gekomen.

De Egyptische regering heeft na het bloedige geweld van de voorbije dagen aangekondigd "met stalen vuist" tegen het terrorisme op te treden. Dat zei een zegsman van de interimregering zaterdag aan de pers in Kaïro. Sinds het begin van de onlusten vorige woensdag werden al 57 politieagenten gedood en 563 anderen verwond. Volgens artsen en de politie werden in dezelfde periode meer dan 750 burgers gedood. Na het bloedige geweld overweegt de interimregering de Moslimbroederschap te verbieden. Het voorstel om de islamistische organisatie als illegaal te verklaren, is afkomstig van interimpremier Hasim al-Biblawi, zei de zegsman. Een beslissing is echter nog niet genomen. De Moslimbroederschap was in het tijdperk van de in 2011 ten val gebrachte president Hosni Moebarak verboden. Ze was echter tijdelijk met "onafhankelijke kandidaten" in het parlement vertegenwoordigd. Hun nieuw opgerichte Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid was bij de eerste parlementsverkiezingen na de val van Moebarak de grootste partij geworden. Volgens peilingen is ze sindsdien evenwel een groot deel van haar populariteit kwijtgespeeld. Mohammed Morsi was in 2012 als kandidaat van de Moslimbroeders tot president gekozen. Op 3 juli 2013 zette het leger hem na massaal protest af.

Belga Foto EPA