Een op de vijf zet toch afval buiten op feestdag

Hoewel donderdag een feestdag was, hadden veel bewoners van de wijk Antwerpen-Noord hun huisvuil toch buiten gezet. De sluikstortwagen haalde zo 58 ton verkeerd aangeboden huishoudelijk afval op.

jatimmermans

Heel wat bewoners houden blijkbaar hun afvalkalender onvoldoende in het oog. Dat bleek nogmaals op Moederdag dat dit keer op een donderdag viel, de weekdag waarop het huisvuil in de wijk Antwerpen-Noord normaal wordt opgehaald.

"We hebben beslist om het verkeerd aangeboden huisvuil toch maar op te halen met onze sluikstortwagen", stelt directeur Tim De Mulder van de Stadsreinigingsdienst. "Het zou niet correct zijn om de mensen die zich wel aan de regels houden, op de feestdag tussen het afval te laten zitten. Blijkbaar vormde de nachtophaling het grootste probleem."

Wie het huishoudelijk afval verkeerd aanbiedt, riskeert een Gemeentelijke Administratieve Sanctie (GAS) van maximum 250 euro.

"Onze ambtenaren schreven donderdag 224 boetes uit, waarvan zeker de helft in Antwerpen-Noord", zegt De Mulder. "Elk jaar communiceren we over de regeling van de afvalophaling, ook op feestdagen. Bij sommigen gaat het om een vergissing, maar ik denk dat het veel mensen gewoonweg niet interesseert. Ze doen maar op. Al het afval verdwijnt dan ongesorteerd in één sluikstortwagen. Dat kost de stad veel geld, want dan moet het worden verbrand in de Isvag-verbrandingsoven."

SACHA VAN WIELE

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio