Lierse-voorzitter verdedigt harde optreden Egyptisch leger

Ondanks mediakritiek op het gewelddadige optreden van de Egyptische autoriteiten, prijkt een foto van generaal al-Sisi op de Facebook-pagina van Maged Samy, voorzitter van voetbalclub Lierse en Egyptenaar. "De Moslimbroeders zijn pure terroristen", zegt hij.

jatimmermans

Zijn stem trilt van emotie. Al wekenlang volgt Maged Samy (foto) via het internet de situatie in zijn thuisland op de voet. Hij begrijpt absoluut niet waarom het harde optreden van het Egyptische leger zo fors wordt aangeklaagd. "Ja, de politie heeft op de betogers geschoten", verwijst hij naar de vele doden. "Maar er zijn intussen ook vijftig agenten dood. Dit zijn geen vreedzame betogers. Ze zijn gewapend en hebben het vuur geopend op de politie. Wat zou de politie in België doen als op hen geschoten wordt? Dan schiet je terug natuurlijk."

De voorzitter van Lierse kan maar niet begrijpen dat de westerse media het geweld op de Moslimbroeders veroordelen. "Het zijn radicale moslims", zegt hij stellig. "Ze willen ons opleggen hoe we ons moeten kleden, wat we mogen eten en drinken... Ik kan het Egyptische leger alleen maar dankbaar zijn dat ze dat niet toestaan."

"De Moslimbroeders zijn pure terroristen. Ze beroven en vermoorden mensen, lichamen worden gekruisigd en verbrand. Dàt is de realiteit. Opnieuw, ik ben blij dat het leger ons ik ben blij dat het leger ons hiertegen beschermt."

WV

Archiefbeeld Photo News