1 / 7
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Speelpleinen zetten ook in op kansarme kinderen

Sinds enkele jaren werkt de provincie Antwerpen aan ‘inclusieve speelpleinen'. Kinderen met een handicap spelen er gewoon mee. Maar er bleek nood aan een uitbreiding van die ‘inclusie’. Want steeds meer kinderen komen uit gezinnen die het financieel of sociaal moeilijk hebben.

Tilborghs Margo

De provincie startte daarom met een proefproject om ook deze kinderen te bereiken en hen een leuke vakantie te bezorgen. In het College van Rouwmoer kwamen gemiddeld honderd kinderen samen om er te genieten van een onbezorgde speeldag.

Taalbad

“Op vraag van de lagere scholen in Essen is er vorig jaar voor de eerste keer een zomerklas ingericht tijdens de speelpleinwerking”, vertelt Katleen Pyl van de jeugddienst in Essen. “De kinderen komen via de scholen bij ons terecht, maar ook via het OCMW. In de voormiddag wordt hen de Nederlandse taal bijgebracht. In de namiddag nemen ze gewoon deel aan de activiteiten met de andere kinderen. Spelenderwijs worden de kinderen ondergedompeld in een Nederlands taalbad. Dat blijkt heel waardevol te zijn, want thuis spreken de kinderen meestal hun eigen taal.”

Uniek project

Ook kinderen die een bijzondere aandacht vragen zijn welkom op de speelpleinen. “Klopt”, zegt Katleen Pyl. “We gaan zelfs nog een stapje verder. Tijdens vier van de zes speelweken begeleiden we ook kinderen die een één op één begeleiding nodig hebben. Het is mooi om te zien hoe alle kinderen samen spelen.”

“Dergelijke speelpleinwerking is niet mogelijk zonder medewerking van gemotiveerde monitoren”, zegt schepen van jeugd Helmut Jaspers (sp.a). “De begeleiders hebben tijd en aandacht besteed aan alle activiteiten. Dankzij de steun van de provinciale jeugddienst hebben we al heel wat kunnen verwezenlijken. We willen er voor zorgen dat alle kinderen hier terecht kunnen en dat, indien nodig, ieder kind de zorg krijgt die het nodig heeft. Uiteraard is er nog werk aan de winkel. Denk maar aan enkele belangrijke struikelblokken, zoals mobiliteit en familiale problemen. Maar ook daar werken we aan.”

Kleine Wannes (5) heeft het naar zijn zin gehad op de speelpleinen. “Het leukste van allemaal was het kamp dat we hebben gebouwd”, zegt hij. “Ik zit bij de blauwtjes. Dan kan je zien aan mijn sjaaltje. Het is hier eigenlijk even leuk als op school. Alleen heet mijn school niet ‘speelpleinen’ maar ‘Kleine Mariaberg’.

De dag werd feestelijk afgesloten met circusoptreden en lekkere pannenkoeken.

MaT

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio