1 / 2

Officieel al 522 doden bij onrust Egypte

Het aantal doden bij de onlusten in Egypte is volgens officiële cijfers gestegen naar 522. Dat deelde de woordvoerder van het ministerie van Gezondheid Mohammed Fatallah donderdag mee. Eerder had de regering van 421 slachtoffers gesproken. Bij de opruiming van twee protestkampen van de islamisten in het noordoosten en het zuiden van Kairo zijn 289 doden gevallen, zei Fatallah.

drombouts

De nieuwssite youm7 meldde op gezag van het ministerie dat er voorlopig 3.572 gewonden werden geteld, waarvan er 3.106 donderdag nog in behandeling waren.

Vier journalisten van de Russische staatstelevisie zijn in Egypte naar eigen zeggen het slachtoffer geworden van een gewapende overval. "Onbekenden hielden onze auto tegen in Kairo op de weg van de luchthaven naar het hotel en namen onze notebooks, paspoorten en 6.000 dollar af", zei Konstantin Panjoesjkin van de zender Rossija 24 donderdag.

De groep ging tevergeefs aankloppen bij de politie. "De zaak illustreert zeer goed de situatie in Egypte", zei hij. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vaardigde een reiswaarschuwing voor Egypte uit. "We adviseren toeristische badplaatsen te vermijden", zei een woordvoerder. Momenteel verblijven ongeveer 50.000 Russen in Egypte.

Na Frankrijk en Duitsland heeft nu ook Londen de Egyptische ambassadeur op het matje geroepen. Buitenlandse Zaken wees de diplomaat op de diepste bezorgdheid van Londen over het geweld dat al aan meer dan 500 mensen het leven heeft gekost. Londen dringt erop aan dat de Egyptische autoriteiten de grootste terughoudendheid in acht nemen.

Paus

VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon heeft donderdag de escalatie van het geweld in Egypte opnieuw scherp veroordeeld. In een communiqué vanuit de hoofdzetel van de Verenigde Naties in New York herinnerde Ban woensdagnacht eraan dat tegengestelde opvattingen en ervaringen in de rijke geschiedenis van Egypte niet ongewoon zijn. "Belangrijk is evenwel dat afwijkende meningen respectvol en vreedzaam kunnen geuit worden".

Paus Franciscus heeft tot gebed voor vrede, dialoog en verzoening in Egypte en de hele wereld opgeroepen. Franciscus ging voor het Angelus donderdag in Castel Gandolfo in op de golf van geweld in Egypte en sprak van "droevig nieuws". Hij bidt voor alle slachtoffers, hun nabestaanden, de gewonden en de noodlijdenden in het land", zei de paus aan de gelovigen. Hij was voor een dag naar zijn zomerresidentie gereisd om het feest van Maria Hemelvaart te vieren.


Bent u getuige geweest van de onlusten in Egypte? Of kent u iemand die vlakbij de rellen zit? Laat het ons dan weten via hier@reageren.be. Gelieve ook uw telefoonnummer te vermelden.


Belga

Foto's AFP

MEER OVER Egypte