Wereld veroordeelt escalatie van geweld in Egypte

De hoge EU-vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid Catherine Ashton heeft de escalatie van geweld in Egypte scherp veroordeeld. "Ik veroordeel het verlies aan mensenlevens, de gewonden en de vernielingen in Caïro en andere plaatsen in Egypte", verluidde in een woensdag in Brussel vrijgegeven verklaring van Ashton. Ook andere naties en wereldleiders als de Amerikaanse president Barack Obama veroordelen het geweld.

jrosquin

Catherine Ashton is ten zeerste bezorgd over de huidige situatie in Egypte. "Confrontaties en geweld zijn geen middel om belangrijke politieke kwesties op te lossen".

Dialoog

Ashton riep de ordehandhavers op "om tegenover alle Egyptische burgers grote terughoudendheid te handhaven om verdere provocaties en een escalatie te voorkomen". De democratische toekomst van Egypte zal van een dialoog met alle politieke krachten en nationale verzoening afhangen. Daartoe behoort ook een burgerlijke regering. De rechten van alle burgers op vrijheid van meningsuiting en vreedzaam protest moeten gevrijwaard blijven.

Ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague heeft het gebruik van geweld bij de ontruiming van de protestkampen in Egypte veroordeeld. Hague is ontgoocheld dat geen compromis werd gevonden. Hij riep de Egyptische strijdkrachten op tot terughoudendheid. Allen moeten eraan werken het gevaar op een nieuwe golf van geweld in te dijken, zei Hague.

Duitsland roept op tot kalmte

De Duitse buitenlandminister Guido Westerwelle riep de Egyptische overgangsregering dringend op de situatie te kalmeren. Twee weken geleden had Westerwelle als eerste Westerse minister van Buitenlandse Zaken na de afzetting van president Mohammed Morsi in Kairo met vertegenwoordigers van de overgangsregering en de Moslimbroeders gesproken.

De islamitisch-conservatieve regering in Turkije heeft de interventie van de Egyptische strijdkrachten tegen de islamisten in Caïro scherp veroordeeld. "Wat vandaag in Egypte gebeurt, is absoluut onaanvaardbaar", citeerde het Turkse persagentschap Anadolu president Abdullah Gül woensdag. Die tussenkomst opent de deur naar een zeer gevaarlijk pad. Het bureau van premier Recep Tayyip Erdogan roept de internationale gemeenschap, de VN-Veiligheidsraad en vooral de Arabische Liga onmiddellijk actie te ondernemen om een eind te maken aan het bloedbad. Op vreedzame demonstranten schieten, is een misdaad.

VN en VS zijn scherp

VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon betreurt dat de "Egyptische instanties voor geweld hebben gekozen als reactie op het aanhoudend protest". Ook Iran veroordeelde het "bloedbad" scherp en is bevreesd voor een burgeroorlog.

Ook het Witte Huis heeft gereageerd om de ontwikkelingen in Egypte. In een eerste reactie veroordeelt de Amerikaanse regering het geweld tegen Egyptische betogers. De VS verzetten zich ook tegen de noodtoestand die de Egyptische regering heeft uitgeroepen.

Foto: Belga Catherine Ashton overlegt met de Egyptische vice-president Mohamed ElBaradei

Lees ook: Horror in de straten van Caïro bij ontruiming protestkampen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER