Morgen 100ste Moederdag

De Antwerpenaars en Kempenaars vieren donderdag 15 augustus voor de honderdste keer hún Moederdag. De liberale Antwerpse schepen Frans Van Kuyck schreef in 1913 zijn pamflet ‘De dag des moeders’. Twee kleinkinderen leven nog.

dvansant

Zonder Frans Van Kuyck (1852-1915), zouden er donderdag geen taarten met ‘Viert moeder!’ bij de bakker liggen, zouden er geen duizenden boeketten bloemen verkocht en zouden er morgen worden verkocht en zouden er morgen geen massa Antwerpse kinderen hun moeder op een verwenbrunch trakteren. De liberaal denkende landschapsschilder en schepen Van Kuyck lanceerde in 1913 op 15 augustus, de feestdag van Maria, Moederdag.

Het was geen toeval dat de vrijzinnige schepen aan de feestdag van Onze-Lieve-Vrouw dacht. Maria was al sinds 1124 de patrones van de stad, 15 augustus was de dag van de grote Mariaprocessie. Volgens de Antwerpse schepen was de sociale orde in het begin van de eeuw grondig verstoord door de modernisering. Zijn remedie: het herstellen en cultiveren van de waardigheid van de familie, en in het bijzonder de rol van de moeder in het gezin.

De Antwerpse Moederdag was de allereerste ter wereld, want pas enkele jaren later lanceerden de Amerikanen een Moederdag op de tweede zondag van mei, die nog steeds standhoudt in de rest van Vlaanderen. Maar dat is niét de echte, weten ze in Antwerpen.

Lees het interview met Frans' kleinzoon Guido Van der Ven (93) in de Gazet van Antwerpen - blz. 5

Lees ook: Wat leerde u van uw mama? (oproep)

KRISTIN MATTHYSSEN Foto W&F: Guido Van der Ven, kleinzoon van Frans Van Kuyck