Nieuwe president Mali looft felicitaties van verliezer

De Malinezen haalden dinsdag opgelucht adem na het nieuws dat Soumaila Cisse (63) zijn verlies in de presidentsverkiezingen had toegeven, een daad die - zo hopen velen - stabiliteit en democratie zal brengen in het woelige West-Afrikaanse land. "Je hebt dit niet gedaan voor jezelf, niet voor mij, maar voor het welzijn van Mali", zei Ibrahim Boubacar Keita (68), de winnaar van de verkiezingen, maandagavond op de Malinese televisie. "Jouw bezoek was een symbool van het nieuwe Mali."

dvansant

Eerder op de avond had Cisse een bezoek gebracht aan Keita in diens woning in Bamako om hem te feliciteren met zijn overwinning in de tweede ronde van de verkiezingen. Verwacht wordt dat Cisse zijn nederlaag later dinsdag publiekelijk zal erkennen. De eerste officiële resultaten zouden pas woensdag bekendgemaakt worden, maar de gewezen minister van Financiën gaf zijn nederlaag toe nadat radiozenders gedeeltelijke uitslagen hadden gegeven waaruit bleek dat Keita ver op kop lag.

De verkiezing is cruciaal om de rust te herstellen in Mali na de militaire staatsgreep van vorig jaar en een opstand van islamisten die Frankrijk ertoe bracht troepen te sturen naar zijn vroegere kolonie. Frankrijk lanceerde in januari een militaire operatie om de militanten te verhinderen naar de hoofdstad Bamako op te rukken. De Verenigde Naties zijn een troepenmacht aan het opstellen om de 3.200 Franse militairen in Mali te vervangen. Keita was de enige presidentskandidaat die geen kritiek had gegeven op de militaire coup van maart 2012.

Belga Foto AFP: Keita brengt zijn stem uit

Vastgoed

Jobs in de regio