Maffiapeetvader die inspiratie vormde voor 'The Departed' schuldig aan moord

Print

Maffiapeetvader die inspiratie vormde voor 'The Departed' schuldig aan moord

De voormalige peetvader van de maffia van Boston, James "Whitey" Bulger, is maandag door een jury in de noordoostelijke staat Massachusetts schuldig bevonden aan moorden en bendevorming. De ondertussen 83-jarige Bulger, die op 13 november zijn straf kent, overweegt om beroep aan te tekenen.

De Amerikaans van Ierse origine, de inspiratiebron voor Martin Scorsese's film The Departed over de Ierse aanwezigheid in Boston, werd na vijf dagen beraadslagen schuldig bevonden aan 31 van de 32 aanklachten. Zo werd hij schuldig verklaard aan 11 van de 19 moorden waarvoor hij terechtstond. Alleen voor afpersing werd hij vrijgesproken.

De voormalige leider van de bende van Winter Hill, die jarenlang op de FBI-lijst van meest gezochte voortvluchtigen stond, werd vervolgd voor onder andere 19 moorden tussen 1972 en 2000, witwassen van geld en wapenhandel. Tijdens het proces dat op 4 juni van start ging, passeerden 63 getuigen de revue. Een van hen, een voormalige handlanger van Bulger, vertelde hoe deze laatste de tanden van slachtoffers liet trekken opdat ze niet zouden kunnen worden geïdentificeerd. Midden juli werd een nog te verschijnen getuige dood aangetroffen.


Bulger, voortvluchtig sinds 1994, werd in juni 2011 opgepakt in Californië, waar hij al jarenlang verbleef onder een valse naam. Tijdens zijn proces zei hij dat federale agenten hem volledige immuniteit tegen vervolgingen had beloofd, wat door de aanklagers als een fantasie werd bestempeld. Hun stelling dat Bulger FBI-informant was, werd door de man zelf dan weer ten stelligste ontkend. Het informantschap zou de ex-peetvader tussen 1975 en 1990 hebben toegelaten zijn zaakjes te beschermen en rivaliserende bendes uit de weg te ruimen.

Belga, foto PN

MEEST RECENT