Ook loon voor brandweervrijwilligers in wacht?

Ook loon voor brandweervrijwilligers in wacht?

Ook loon voor brandweervrijwilligers in wacht?

Print
Brandweervrijwilligers kunnen voor hun wachtdiensten hetzelfde loon vragen als beroepsbrandweerlieden. Dat is het gevolg van een arrest dat het Brusselse arbeidshof op 6 augustus velde, meldt de RTBF. De vrijwilligers zouden die vergoeding zelfs retroactief, tot 2003, kunnen opeisen. De factuur voor de steden en gemeenten zou daarmee hoog kunnen oplopen.

Het was een vrijwillige brandweerman uit Nijvel die naar de rechtbank was gestapt met de eis om betaald te worden voor de uren dat hij wachtdienst had. Zijn advocaat, meester Bruno-Henri Vincent, zegt dat het arbeidshof de twee types brandweerman op gelijke voet behandeld wil zien. Beiden zijn volgens het hof werknemers van de openbare dienst.

"Een brandweerman, of die nu vrijwilliger of beroeps is, die in wacht staat, of dat nu thuis of in de kazerne is, zal moeten betaald worden voor het geheel van die wachttijd", zegt de advocaat. "Want zijn beschikbaarheid voor het werk zorgt ervoor dat hij binnen de kortste tijd moet kunnen uitrukken, hij mag niet gedronken hebben, hij moet oppas hebben voor de kinderen en hij kan zijn huis niet om het even wanneer verlaten. Dat kan je moeilijk als vrije tijd zien".

Belga, archieffoto PN

Nu in het nieuws