Finse luchtverkeersleiders leggen het werk neer

Finse luchtverkeersleiders leggen het werk neer

Finse luchtverkeersleiders leggen het werk neer

Print
De Finse luchtverkeersleiders zijn maandag begonnen met een onverwachte staking. De reden hiervoor is een nakende reorganisatie door de luchthavenautoriteiten. Dat heeft de grootste Finse vakbond van luchtverkeersleiders SLJY maandag bekendgemaakt.

De vakbond SLJY heeft maandag al haar leden opgeroepen om het werk vanaf 14 uur onmiddellijk neer te leggen. De staking gaat sowieso door tot dinsdagmorgen 5 uur.

Met deze actie wil de vakbond protesteren tegen de verhuis van het controlecentrum van Tampere naar de luchthaven van Helsinki-Vantaa. "De verhuis zorgt voor grote veiligheidsproblemen", zegt vakbondsleider Sami Fabritius maandag. "Door het centrum te verhuizen naar Helsinki kan de kleinste panne heel het luchtverkeer in dit land platleggen."

De SLJY vreest ook voor ontslagen. Volgens hen dient de verhuis vooral om te besparen.

De luchthavenautoriteit Finavia zegt dat de actie tot enkele annulaties van binnenlandse vluchten kan leiden, maar de internationale vluchten komen niet in het gedrang. "Niet-gesyndiceerde luchtverkeersleiders zullen deze vluchten in goede banen leiden", heeft Finavia maandag meegedeeld in een persbericht.

Belga, archieffoto PN

.

Nu in het nieuws