Curieus-voorzitter start huisgalerij in zijn eigen living

Curieus-voorzitter start huisgalerij in zijn eigen living

Curieus-voorzitter start huisgalerij in zijn eigen living

Print
Zandhoven - Kurt van Tendeloo van Curieus stelt zijn eigen woonkamer aan de Veerstraat in Viersel ter beschikking als huisgalerij. Annie Plompen, een aquarelliste uit Pulderbos, bijt de spits af.
Van Tendeloo is voorzitter van de progressieve cultuurfabriek Curieus afdeling Zandhoven, die verbonden is met s.pa maar zelf geen politiek bedrijft. Ze verhoudt zich een beetje zoals het Davidsfonds tot CD&V. "Met Curieus Zandhoven organiseren we dit jaar vier pop-up-tentoonstellingen op verschillende onverwachte locaties in de gemeente. Zo exposeert de Schildese kunstenaar Ruud Dijkgraaf op 14 en 15 september in de brouwzaal en bottelarij van Guy Pirlot", legt Van Tendeloo uit. "Om de periodes tussen die pop-up-tentoonstellingen te overbruggen, leek het me wel een tof idee om met een huisgalerij te starten."

Annie Plompen kreeg de eer om eerste gastkunstenares te zijn. Ze stelt 84 aquarelschilderijen ter beschikking. Veertien ervan hangen ingelijst tegen de muur in zijn nieuwbouwwoning. "Ik heb gelukkig geen veertien nieuwe gaatjes moeten boren", lacht Kurt, "de meeste haken hingen er al. Alles is te koop. Het goedkoopste werk kost 25 euro, het duurste 300 euro. Ze kunnen ook zonder kader worden aangekocht." Annie vindt het origineel om eens in een privé-living en keuken te exposeren. "Het is drempelverlagend ten opzichte van een museum en bezoekers krijgen meteen een idee hoe het schilderij er in een huiselijk kader uitziet. Ik ben zelf beginnen schilderen na mijn pensioen, omdat ik tekeningen wou maken bij de verhaaltjes die ik voor mijn kleindochter verzon. Op de Academie van Herentals leerde ik tekenen en etsen. Nadien kreeg ik de smaak van het aquarelschilderen te pakken."

Annie schildert vooral landschappen en bloemen. Ze laat zich vaak inspireren door haar eigen grote vijvertuin, want hovenieren is haar tweede grote liefde. "Wie een werk koopt krijgt er meteen een papieren en digitaal certificaat met foto bij, wat voor de verzekering gebruikt kan worden." Annie exposeert nog tot het einde van dit jaar in de Curieus-huisgalerij bij Kurt, die ook verkozen is voor de cultuur- en de bibliotheekraad. Curieus zoekt nog een beeldend kunstenaar voor een tweede pop-up-expo.

Werken Annie Plompen bekijken in Curieus-huisgalerij? Mail kurt.van.tendeloo@telenet.be Kristin Matthyssen

Kurt Van Tendeloo en Annie Plompen met een landschap in Kurts living. Foto Dirk Van de Velde

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio