Navalny beschuldigd van illegale financiering verkiezingscampagne

Navalny beschuldigd van illegale financiering verkiezingscampagne

Navalny beschuldigd van illegale financiering verkiezingscampagne

Print
De Russische oppositieleider Aleksej Navalny wordt er door het parket van beschuldigd geld uit het buitenland te hebben aangenomen om zijn verkiezingscampagne te financieren. Nochtans is dat wettelijk verboden in Rusland. Het campagneteam van Navalny ontkent de beschuldigingen.

Volgens het parket hebben meer dan 300 mensen, rechtspersonen en anonieme schenkers uit 46 landen geld gegeven aan het team van Navalny, die kandidaat is bij de burgemeesterverkiezingen in Moskou. Het geld kwam via een Russisch online betalingssysteem bij hem terecht.

Beschuldigd door ultranationalist

De beschuldigingen van buitenlandse financiering zijn eigenlijk afkomstig van de ultranationalistische politicus Vladimir Zjirinovski. Het parket zegt daar nu de nodige bewijzen daarvan te hebben. De zaak werd daarom doorgespeeld naar het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De beschuldigingen worden ontkend door het campagneteam van Navalny. "We besteden bijzondere aandacht" aan de herkomst van de fondsen voor de campagne, verklaarde Vladimir Asjoerkov, een medewerker van het campagneteam, aan het agentschap Ria Novosti. "Al het geld is afkomstig van Russische burgers", benadrukt hij.

Strafkamp

De 37-jarige blogger en oppositieleider Aleksej Navalny werd een maand geleden nog tot vijf jaar strafkamp veroordeeld, wegens verduistering. Nadat zijn advocaten in beroep gingen tegen dat vonnis, werd hij op borgtocht vrijgelaten.

Belga, archieffoto

MEEST RECENT