Brazilië wil eigen handelsakkoord met EU

Brazilië wil eigen handelsakkoord met EU

Brazilië wil eigen handelsakkoord met EU

Print
Brazilië aast op een eigen handelsakkoord met de Europese Unie, los van de andere Latijns-Amerikaanse landen van het Mercosur-handelsblok. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Antonio Patriota maandag laten verstaan in de Financial Times. De bilaterale handel tussen de EU en Brazilië loopt op tot zo'n 80 miljard dollar per jaar.

Brazilië ijvert met de Mercosur al sinds 1999 voor een handelsakkoord met de EU. De tijd begint echter te dringen. Door zijn groei verliest de grootste economie van Latijns-Amerika volgend jaar immers een aantal voordelige Europese handelsvoorwaarden.

Een afzonderlijk handelsakkoord - los van Argentinië, Venezuela, Paraguay en Uruguay - zou een oplossing kunnen zijn. Minister Patriota heeft daarom een EU-Mercosur-voorstel uitgewerkt dat Brazilië de ruimte zou laten om vooruit te gaan met een eigen overeenkomst. Dat voorstel zou nog deze maand op tafel komen.

"Er zijn objectieve omstandigheden die sterke prikkels creëren voor vooruitgang in het EU-Mercosur-dossier", aldus Patriota, die spreekt van "een verwachting dat de landen aan verschillende snelheden zouden kunnen onderhandelen".

Belga
Archieffoto AP